Vrouwengeschiedenis per week

Week 45
6 november - 12 november 2006

Ursula Bruns en de IJslandse paardenUrsula Bruns

Deze week was er in het nieuws veel aandacht voor de paarden die bij het Friese Marrum waren ingesloten door het opkomende water van de Waddenzee. Na vergeefse reddingspogingen door het leger waren het de meiden van de plaatselijke ruitervereniging die de paarden in veiligheid brachten.
Paarden lijken sinds jaar en dag een onweerstaanbare aantrekkingskracht op jonge meiden te hebben. Tv-series als Black Beauty, Het kleine huis op de prairie en natuurlijk Pippi Langkous kregen in de jaren zeventig in Nederland veel meiden aan het rijden.
In Duitsland kregen de films over 'Dick und Dalli' al in de jaren vijftig grote aantallen meisjes aan het pony- en paardrijden. De films met Dick en Dalli in Hotel Immenhof zijn gebaseerd op de boeken van Ursula Bruns. Zij schreef en vertaalde vanaf de jaren vijftig talloze boeken over paarden. Vooral de IJslanders, een paardenras, hadden haar belangstelling. Mede door haar werk zijn de IJslanders in Nederland en Duitsland teruggekeerd als ras.
Daarnaast richtte Bruns een rijschool op waar leerlingen in haar eigen stijl leerden rijden: het 'Leichtes Reiten'. Tegenwoordig woont ze in Spanje waar ze nog elke dag paard rijdt.
In 2007 zal de WK IJslandse Paarden in Nederland worden gehouden: van 6 tot 12 augustus in Oirschot.


Over de paarden bij Marrum
Over Immenhof en de 'Dick und Dalli'-films (in het Duits)
Uitgebreide site met literatuur van en over Ursula Bruns (Duits)
Meer over Ursula Bruns
Korte biografie van Bruns (Duits)
Alles over IJslandse paarden
Site van de WK IJslandse Paarden


Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links