Vrouwengeschiedenis per week

Week 46
13 november - 19 november 2006

De stillevens van Rachel RuyschRachel Ruysch

De herfst is de tijd van het oogsten, van vruchten, zaden en paddestoelen. In vroeger tijden werd de opbrengst van de oogst vastgelegd op stillevens. In Museum het Prinsenhof in Delft zijn tot 7 januari 2007 de stillevens van Jan van Huysum te zien, een van de meest geliefde stillevenschilders van de achttiende eeuw.
Minstens zo beroemd was zijn tijdgenote, Rachel Ruysch, die voornamelijk bloemstillevens schilderde. Ze werd geboren in 1664 en overleed in 1750. Tijdens haar leven baarde ze tien kinderen, wat haar er niet van weerhield gewoon door te gaan met schilderen. De echtgenoot van Ruysch, Juriaen Pool, schilderde ook. Hij maakte het portret van zijn vrouw en kind hierboven.
De schilderijen van Ruysch werden veel verzameld en brachten hoge bedragen op. Haar stillevens waren niet alleen bedoeld om te pronken maar getuigden ook van bewondering voor de schepping en/of de natuur.
detail van een schilderij van Rachel Ruys Ruysch gebruikte voor haar schilderijen waarschijnlijk bloemen uit de geprepareerde collectie van haar vader. Hierdoor werd het mogelijk bloemen te schilderen die in werkelijkheid niet tegelijkertijd bloeiden. Ook tekende ze bloemen afzonderlijk (gedurende het seizoen waarin ze bloeiden) en voegde ze verschillende van zulke tekeningen later samen tot een schilderij. Daarop schilderde ze de bloemen tot in de kleinste details. Haar schilderijen zijn nu in musea in heel Europa terug te vinden, van Italië tot Schotland.

Tip: In 2008 verscheen Vingers van marsepein van Rascha Peper. Deze historische roman draait rond het leven van de anatoom Frederik Ruysch, een oom van Rachel. (een link naar een boekensite wordt hieronder geladen wanneer je add-blocker uit staat).


Meer weten?
Meer over stillevens
Uitgebreide biografie van Rachel Ruysch in het Digitaal Vrouwenlexicon
Het Rijksmuseum bezit vier schilderijen en een aantal portretten van Ruys
Meer over Rachel op de website van Museum Het Mauritshuis
On-line tentoonstelling van 33 schilderijen door Rachel Ruysch (in het engels)

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links