Vrouwengeschiedenis per week

Week 47
20 november - 26 november 2006

Terugblik op de Verkiezingen



stemhokje

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zorgen weer voor veel publiciteit en geharrewar. Daarom deze week nog maar eens een kort overzicht van vrouwen in de politieke geschiedenis.

Op vrouwengeschiedenis.nl hebben we al eens gekeken naar de geschiedenis van het stemrecht voor vrouwen. Ook de vraag of emancipatie van vrouwen een issue moet zijn in regeringsbeleid kwam voorbij.
Verder was er aandacht voor vrouwen in de Nederlandse politiek. Zoals voor Anna de Waal, de eerste bewindsvrouwe van Nederland. Dat was dus niet Marga Klompé zoals veel mensen denken. Daarnaast hadden we al een aandacht voor enkele markante vrouwen in de politiek zoals Hilda Verwey-Jonker, Ria Beckers en Eiske ten Bos-Harkema, de eerste vrouwelijke SDAP-wethouder.
Ook buitenlandse regeringsleiders kwamen aan bod: Margaret Thatcher, Indira Ghandi, Golda Meir en Benazir Bhutto. Kortom genoeg leesvoer voor wie de verkiezingsroes nog even wil vasthouden.


Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Vijf aanraders op bol.com

• 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis vertelt de verhalen van 1001 boeiende vrouwen, samengesteld door Els Kloek
• Femina. Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen (via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt) door Janina Ramirez
• De hoogste tijd. Een eeuw vrouwenkiesrecht, hoe en door wie kwam dat tot stand?
• De heks van Limbricht, door Susan Smit over een eigenzinnige vrouw die in 1674 van hekserij beschuldigd werd
• Herinneringen van Aletta Jacobs, een strijdbare vrouw in haar eigen woorden