Vrouwengeschiedenis per week

Week 49
4 december - 10 december 2006

Maria Stuart, koningin van de SchottenMaria Stuart, koningin van de Schotten

Op 8 december 1542 werd Maria Stuart geboren, een Schotse koningin. Het Nationale Toneel speelt op nog tot half januari de voorstelling Maria Stuart over haar (machts)strijd met koningin Elisabeth van Engeland. Het leven van Maria van Schotland verliep dramatisch en het is daarom veel bewerkt tot toneelstukken of films.
In de geschiedenis komen drie vrouwen voor die Maria Stuart heten:
 - Maria I van Schotland, ook wel Mary, Queen of Scots genoemd. Zij leefde van 1542 tot 1587 en is onderwerp van het toneelstuk.
 - Dan is er Maria Henrietta Stuart (1631-1660), de oudste dochter van Karel I van Engeland, die gehuwd was met de Nederlandse Stadhouder Willem II.
 - En tot slot Maria II van Engeland , de dochter van koning Jacobus II van Engeland, die weer gehuwd was met de Nederlandse Stadhouder Willem III. Zij leefde van 1662-1694.

Maria van Schotland was een machtige vrouw. Ze regeerde over Schotland vanaf 1542 tot 1567. Daarvoor was ze door haar huwelijk met Frans II van Frankrijk anderhalf jaar koningin van Frankrijk. Door het overlijden van haar man kwam hieraan een einde en was Mary op haar achttiende al weduwe. Op haar 23e (in 1565) trouwde Maria met Henry Stuart, en kreeg ze dus haar achternaam Stuart. Het huwelijk duurde niet lang, haar man werd vermoord. Daarna trouwde Maria nogmaals met ene James Hepburn.
In 1567 werd Maria afgezet door een aantal Schotse edelen en opgevolgd door haar zoon. Maria vluchtte naar Engeland waar ze vriendelijk werd ontvangen door haar nicht, koningin Elisabeth I van Engeland.
De sfeer slaat om als Maria de Engelse troon claimt. De katholieke Schotse zou meer rechten op de troon hebben dan de protestantse Elisabeth. Het antwoord van Elisabeth was duidelijk: Maria werd opgesloten in een afgelegen kasteel (Fotheringhay).
In 1587 werd een complot tegen Elisabeth ontdekt en wordt Maria, die dan al twintig jaar in het kasteel zit opgesloten, genoemd als een van de betrokkenen. Er volgt een proces en Maria wordt ter dood veroordeeld. In 1587 sterft ze door onthoofding. Waarschijnlijk had ze niets met het complot te maken.


Biografie van Maria Stuart
Uitgebreide site over Mary Queen of Scots (in het engels)
Meer over kasteel Fotheringhay (engels)
Site van het nationale toneel over Maria Stuart
Ook Vondel waagde zich aan een toneelstuk over Maria Stuart
Een van de allereerste films ooit gemaakt ging over de executie van Maria, zie dit overzicht van films over engelse vorsten (engels)

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links