Vrouwengeschiedenis per week

Week 50
11 december - 17 december 2006

Vivian Leigh en Gone with the WindVivian Leigh

Op 15 december 1939 ging een van de beroemdste films allertijden in premiere: Gone with the wind (in het Nederlands Gejaagd door de wind). De film trok naar verluidt bij de premiere meer dan 300.000 kijkers langs de rode loper en won maar liefst 10 Oscars. Een van de hoofdrollen wordt vertolkt door Vivien Leigh.

De engelse actrice werd geboren in 1913 in India. Aanvankelijk speelde ze alleen op het toneel maar in 1935 stapte ze over naar de film. In dat jaar ontmoette ze ook de acteur Laurence Olivier met wie ze min of meer een openlijke liefdesaffaire begon, hoewel beiden getrouwd waren. Dit leidde in 1940 tot een echtscheiding voor beiden waarna Olivier en Leigh trouwden.
In 1944 wordt bij Leigh tuberculose vastgesteld in haar linkerlong. Ze wordt ziek maar gaat door met acteren, onder andere in de film A streetcar named desire. Het wispelturige karakter van Scarlet O'Hara, dat door Leigh in Gone with the Wind zo goed wordt neergezet, blijkt erg dicht bij Vivians eigen karakter te liggen. Ze lijdt aan een bipolaire stoornis (manische depressie) waarvoor ze met electroshocks wordt behandeld. Zeker in die tijd was dat een zware behandeling.
In 1967 overlijd Vivian Leigh aan de tuberculose die twintig jaar eerder bij haar was vastgesteld.


Mooi dossier over Gone with the Wind
De filmografie van Vivian Leigh (in het engels, met veel foto's)
Alles over Vivian Leigh (engels)
Over de bipolaire ziekte van Vivian Leigh (engels)
Alles over Gone with the wind (engels)
Over Margaret Mitchell, de vrouw die Gone with the wind schreef (engels)
Er is ook een Gone with the wind museum (engels)

Terug naar jaaroverzicht

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links