Vrouwengeschiedenis per week

Week 1
1 januari - 7 januari 2007

Dikke Bertha en Grote Griet


Dikke Bertha

Met de jaarwisseling is er weer voor miljoenen aan vuurwerk afgestoken in Nederland. Naast alle verschillende knallers en fluiters gingen er ook weer veel vuurpijlen de lucht in, onder andere van het type 'Dikke Bertha' (zie boven, foto Broekhoff vuurwerk).
De pijlen zijn genoemd naar een berucht kanon uit de eerste Wereldoorlog. Dikke Bertha was een houwitser gebouwd door de Duitse firma Krupp.Bertha Krupp Het kanon is op zijn beurt weer genoemd naar de vrouw van fabrikant Gustav Krupp von Bohlen und Halbach, Bertha (foto rechts), die overigens helemaal niet dik was. Het woord dik verwijst naar de enorme granaten die door kanon Bertha konden worden afgeschoten en waarmee ze haar afschrikwekkende reputatie vestigde.
In de loop der jaren is de term Dikke Bertha een eigen leven gaan leiden en een soort synoniem geworden van Kenau, een vrouw die haar mannetje staat in de strijd, maar daardoor niet erg geliefd is.
Een ander berucht kanon met een vrouwennaam was de Groote Griet. Deze werd door de Groningers ingezet toen zij in 1672 werden belegerd door bisschop Bommen Berend. Naar welke Griet dit kanon is genoemd is helaas onbekend gebleven.

Meer over het kanon Dikke Bertha
Over de familie Krupp en hun bedrijf (engels)
Er is ook een Dikke Bertha van Lego
Meer over de echte Kenau
Over Groote Griet en de Groningers

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links