Vrouwengeschiedenis per week

Week 11
12 maart - 18 maart 2007

Vrouwen en humor


vrouwenhumor

Het is weer boekenweek: dit jaar is het thema Lof der Zotheid, over humor in de literatuur. Veel van de literatuur die deze week extra aandacht krijgt is geschreven door mannen, het aandeel van vrouwelijke schrijvers is relatief klein en van jonge schrijfsters. Hebben vrouwen dan geen humor?

Volgens de inmiddels verdwenen geschiedenissite Anno werd inderdaad lang gedacht dat vrouwen geen humor hebben. Waarschijnlijk is dit het gevolg van de etiquette die gold voor vrouwen. Het maken van grappen werd lange tijd als voor vrouwen ongepast gedrag gezien.
Het kan ook zo zijn dat de norm voor wat grappig is vooral door mannen wordt bepaald. Een Brits onderzoek heeft laten zien dat het bespelen van een zaal, zoals cabaretiers dat moeten doen, vooral mannelijke eigenschappen als assertiviteit of zelfs agressiviteit vergen.
Ook zijn er biologische verschillen. Een klein Amerikaans onderzoek laat zien dat er bij het bekijken van cartoons de hersenactiviteit van mannen en vrouwen anders is.
De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn, naast veel onderzocht, ook weer een bron voor veel grappen. In de onderwerpen van die grappen is in de loop van de jaren een verandering te zien. Dus voorlopig kunnen de moppensites nog wel even voort...

Brits onderzoek naar humor van vrouwen en mannen
De Belgische Zaza maakt cartoons voor vrouwen (zie boven)
Vrouwenhersenen verwerken humor anders
Groot Brits graponderzoek (in het engels)

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links