Vrouwengeschiedenis per week

Week 13
26 maart - 1 april 2007

Ethel en Julius Rosenberg


Ethel en Jullius Rosenberg

Op 29 maart 1951 werden in de Verenigde Staten Ethel en Julius Rosenberg schuldig bevonden aan spionage voor de Russen. Een week later legde de rechter hen voor dit feit de doodstraf op, die twee jaar later werd uitgevoerd. Deze rechtszaak wordt wel gezien als het dieptepunt van de Koude Oorlog tussen de Russen en de VS.

Ethel en Julius Rosenberg waren overtuigd communist en ze waren actief binnen de Amerikaanse communistische partij. Daar heeft het echtpaar elkaar ook ontmoet. Ethel werkte bij een rederij, Julius bij de verbindingsdienst van het Amerikaanse leger.
De hele affaire draaide om het Manhattan Project, het project waarbinnen de Amerikanen werkten aan de ontwikkeling van een atoombom. De Russen werden buiten dit project gehouden door de Amerikanen. Toch waren de Russen op de hoogte van het project, dus moest er iemand hebben gespioneerd. De verdenking ging al snel richting de Rosenbergs.
Hoewel er erg weinig bewijs was voor hun betrokkenheid werd het echtpaar toch veroordeeld door een jury. Belangrijk voor deze veroordeling was de getuigenis van de broer van Ethel, David Greenglass. Hij stelde dat zijn zus hem had geholpen bij het vertalen van spionagemateriaal.
Vijftig jaar na het proces herriep Greenglass zijn verklaring min of meer. Bovendien bleek uit vrijgegeven archiefmateriaal dat Julius Rosenberg zich wel met spionage heeft beziggehouden, maar niet met project Manhattan. Er is geen bewijs gevonden dat Ethel ooit iets met spionage van doen heeft gehad.

Uitgebreid verslag van het proces tegen de Rosenbergs (engels)
Wereldwijd ontstonden allerlei solidariteitsacties
Getuige Greenglass bekende 50 jaar later dat hij heeft gelogen
Meer over internationale verhoudingen tijdens de Koude Oorlog
Interview met de zoons van de Rosenbergs over de nieuw vrijgekomen gegevens (met filmpjes)
Er zijn veel boeken verschenen over de Rosenbergs:
in het nederlands
en in het engels

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links