Vrouwengeschiedenis per week

Week 15
9 april - 15 april 2007

Goeie Mie: de Leidse gifmengster


Goeie Mie

Op 11 april 1915 overleed een van de beruchtste inwoners van Leiden: Mie van der Linden, ook wel Goeie Mie genoemd. Mie dankte haar bijnaam aan het feit dat ze altijd iedereen hielp. De werkelijkheid bleek heel anders...

In 1883 ging de arts J. Desertine naar het politiebureau in de stad omdat hij zijn twijfels had bij twee sterfgevallen. In het gezin van zijn patiënt Hendrik Frankhuizen, stierven de vrouw en een kind en de man was ernstig ziek. De arts vermoedde dat er vergiftiging in het spel was.
Uit onderzoek bleek al snel dat Goede Mie er waarschijnlijk iets mee te maken had, ze was vaak bij de Frankhuizens over de vloer geweest en zorgde voor de gezinsleden. Deze zorg bleek de Frankhuizens fataal. Goede Mie had buiten hun medeweten om een begrafenisverzekering op ze afgesloten waarvan de uitkering na het overlijden van de verzekerde naar Mie zou gaan. Om deze te innen had Mie ze vergiftigd met arsenicum. Niet veel later bleek dat Mie voor nog veel meer buurtgenoten een verzekering had. In de nabijheid van haar huisje werden dertien lichamen gevonden die allen tekenen van vergiftiging vertoonden.
In 1885 begon het proces tegen de Leidse gifmengster en Mie werd veroordeeld tot levenslange tuchthuisstraf. Hoeveel mensen er precies slachtoffer zijn geworden van haar praktijken is nooit helemaal opgehelderd.

Het uitgebreide verhaal over de Leidse gifmengster (met links)
Aflevering 10 van het tv-programma Wonderlijke wegen gaat over Goeie Mie (met filmpje)

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links