Vrouwengeschiedenis per week

Week 21
21 mei - 27 mei 2007

Anna Maria van Schurman: vrouw van de wereld


Anna Maria van Schurman

Veel van de heldinnen op deze site hadden het geluk dat hun vader hun talent voor de studie herkende en hen stimuleerde dit te ontwikkelen. Dat gaat ook op voor Anna Maria von Schurman, een van de beroemdste vrouwen van de zeventiende eeuw.
Maria werd geboren in Keulen in 1607. Ze mocht van haar vader lessen Latijn bijwonen en daar werd haar talent voor talen ontdekt. In de loop van haar leven leerde ze negen talen te beheersen, daarnaast hield ze zich bezig met literatuur, filosofie, kunst en andere wetenschappen.
In 1636 was ze de eerste vrouw die werd toegelaten aan de Universiteit van Utrecht. Ze moest de colleges wel volgen vanachter een schot, opdat de andere studenten niet werden afgeleid. Ze was (het kan ook haast niet anders) voorstander van onderwijs aan vrouwen en daarover schreef ze een verhandeling. Ze had contacten met geleerden over de hele wereld, waaronder ook enkele andere vrouwen.
Op 26 mei wordt in de Franeker de tentoonstelling Vrouw van de wereld geopend over Van Schurman en haar internationale contacten. Daar zijn onder andere haar vele briefwisselingen te zien.

Meer over de tentoonstelling Vrouw van de wereld
Uitgebreide biografie van Anna Maria van Schurman
Museum Martena heeft een grote collectie over Anna Maria
Literatuur over Anna Maria en haar tijdgenoten
Bibliografie van het werk van Van Schurman
Boek over Anna Maria's ideeën over de opleiding van vrouwen

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links