Vrouwengeschiedenis per week

Week 22
28 mei - 3 juni 2007

Jane Goodall en Diane Fossey: vrouwen en apen


jane goodall Diane Fossey

De affaire Bokito lijkt over zijn hoogtepunt heen te zijn, maar de gorilla die op 18 mei ontsnapte uit zijn verblijf in de dierentuin is nog steeds veel in het nieuws. Waarschijnlijk is Bokito uitgebroken omdat hij werd uitgedaagd door een bezoekster. Het slachtoffer van de ontsnapte gorilla dacht zelf een speciale band met het dier te hebben opgebouwd. In de geschiedenis zijn er twee vrouwen die beroemd zijn geworden om hun speciale band met apen: Jane Goodall (foto links) en Diane Fossey.

Jane Goodall deed jarenlang onderzoek naar chimpansees in Afrika. Ze ontdekte daardoor onder andere dat chimpansees, anders dan eerst gedacht werd, gereedschap gebruiken om hun voedsel te bereiken. Ook leverde het onderzoek van Goodall veel meer informatie over het groepsgedrag van de chimps op. Goodall was ook de eerste primatenonderzoeker die de dieren die ze onderzocht namen gaf in plaats van nummers. Een gebruik dat nu door alle onderzoekers is overgenomen.
Diane Fossey is vooral bekend geworden na het verschijnen van de film over haar leven: Gorillas in the mist. In deze film uit 1988 is te zien hoe zij het onderzoek naar een groep gorillas in Zaïre probeert vorm te geven. Daarbij wordt ze regelmatig bedreigd en aangevallen door stropers. Deze stropers waren er de oorzaak van dat de gorillas dreigden uit te sterven. Pas na Fossey's gewelddadige dood in 1985 kwam het tot een verbod op stropen en werden de gorilla's beschermd.

Beide vrouwen hebben naast een interesse voor apen nog iets gezamenlijk: ze zijn allebei geïntroduceerd in het primaten-onderzoek door Louis Leakey. Beide vrouwen waren niet opgeleid voor het werk dat ze beroemd zou maken, maar toch nam Leaky hen allebei mee naar Afrika om te werken aan zijn onderzoeksprojecten.
De vrouw van Leakey, Mary, was net als haar man paleontoloog en werkte veel met hem samen. Zij deed een van de grootste ontdekkingen in haar vakgebied: ze vond de Laetoli-voetsporen in Tanzania. Tot nu toe zijn dit de oudste voetsporen ooit gevonden.

Het verhaal over Bokito op de site van diergaarde Blijdorp
Meer over Jane Goodall
Jane Goodall zet zich nog steeds in voor chimpansees
Meer over Diane Fossey
Over de film Gorillas in the mist
Meer over Louis Leakey
Meer over Mary Leakey en de Laetoli-voetsporen

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links