Vrouwengeschiedenis per week

Week 24
11 juni - 17 juni 2007

Josina Soumokil-Taniwel en de Molukse zaak


Josina Soumokil

Op 11 juni is het dertig jaar geleden dat de er einde kwam aan een treinkaping bij het Drentse De Punt. De trein was gekaapt door een aantal Molukse jongeren om aandacht te vragen voor de Molukse strijd voor onafhankelijkheid.

Als startpunt voor de radicalisering van de Molukse jongeren wordt vaak dezelfde gebeurtenis genoemd: de aankomst in Nederland van Josina Soumokil-Taniwel en haar zoontje Tommy. Josina werd op Schiphol verwelkomd door 26.000 ballingen uit de Zuid-Molukken.
Josina Soumokil was bij haar aankomst op 26 juli 1966 net weduwe geworden. Haar man was drie maanden daarvoor door de Indonesische regering (onder leiding van Soekarno) terechtgesteld omdat hij leider was van het Molukse verzet tegen de inlijving door Indonesië. De verontwaardiging onder de Molukse jongeren over de executie van Soumokil was groot. De nacht na de aankomst van Josina werd er brand gesticht in de Indonesische ambassade in Den Haag.
In Nederland probeert Josina Soumokil de strijd voor een onafhankelijke Molukse Republiek op vreedzame wijze voort te zetten. Tijdens de treinkapingen door Molukse jongeren is ze bemiddelaar. Bij de eerste treinkaping in 1975 bij Wijster met succes. Bij de treinkaping bij De Punt helaas niet.
In 2006 heeft Josina Soumokil de Nederlandse regering gevraagd haar te helpen om uit te vinden waar het lichaam van haar man begraven is. Veertig jaar na zijn terechtstelling had zij nog steeds geen antwoord op die vraag.

Onthullende serie documentaires over de Molukse kapingen
Bronnen in het Nationaal Archief over de treinkapingen
Over de echtgenoot van Josina, Chris Soumokil
Uitgebreide site over de komst van de Molukkers naar Nederland en hun leven hier
De site van het Moluks Historisch Museum

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Vijf aanraders op bol.com

• 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis vertelt de verhalen van 1001 boeiende vrouwen, samengesteld door Els Kloek
• Femina. Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen (via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt) door Janina Ramirez
• De hoogste tijd. Een eeuw vrouwenkiesrecht, hoe en door wie kwam dat tot stand?
• De heks van Limbricht, door Susan Smit over een eigenzinnige vrouw die in 1674 van hekserij beschuldigd werd
• Herinneringen van Aletta Jacobs, een strijdbare vrouw in haar eigen woorden