Vrouwengeschiedenis per week

Week 26
25 juni - 1 juli 2007

Hatsjepsoet, de teruggevonden farao


hatsjepsoet

Met de voortgang van de medische techniek zijn er ook steeds meer mogelijkheden voor het onderzoeken van mummies. Daardoor werd deze week - ruim honderd jaar na ontdekking in de Vallei der Koningen - een nog onbekende mummie geïdentificeerd als de vrouwelijke farao Hatsjepsoet. Zij regeerde vanaf ongeveer 1479 voor Christus. Tijdens haar regering werden veel beelden en gebouwen gemaakt waardoor er veel over haar bekend is. Dit ondanks het feit dat na het einde van haar regering veel beelden werden vernietigd. Hatsjepsoet had ook haar eigen tempel laten bouwen, die nog steeds te zien is in Deir el-Bahri. Daar staat ook bovenstaand beeld, dat Hatsjepsoet compleet met plakbaard laat zien, het machtssymbool van de farao's.
Van Hatsjepsoet was ook een kistje bewaard gebleven met daarin een kies en enkele organen. Door DNA-onderzoek en een CT-scan konden onderzoekers, onder leiding van archeoloog Zahi Hawass, een match maken tussen de resten van Hatsjepsoet en de nog onbekende mummie. De scan van de mummie leverde ook nieuwe informatie op over zowel het leven als de dood van de farao. Ze had overgewicht, was diabetisch en is rond haar vijftigste levensjaar overleden aan botkanker.
Het onderzoek van de mummie werd gesponsord door het Amerikaanse Discovery Channel. Volgende maand zal een documentaire te zien zijn op dit kanaal over het onderzoek. De mummie van de koningin Hatsjepsoet wordt tentoongesteld in het Museum van Caïro.

: Meer over Hatsjepsoet
: Nieuwsbericht en filmpje over de ontdekking van de mummie (engels)
: Over de tempel van Hatsjepsoet
: De documentaire van Discovery (engels, kwaliteit is niet zo goed)
: Over andere vrouwelijke farao's

Bijgewerkt november 2017

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links