Vrouwengeschiedenis per week

Week 28
9 juli - 15 juli 2007

Het meisje van Yde


Meisje van Yde

In 1897 kregen in Yde (Noord-Drenthe) twee arbeiders die een ven aan het uitbaggeren waren de schrik van hun leven, toen er opeens een hoofd uit het ven tevoorschijn kwam. Ze hadden een veenlijk gevonden, het veenlijk dat nu bekend staat als Het meisje van Yde.
Na een rondreis langs verschillende musea in het buitenland is het meisje terug in het Drents Museum in Assen. Haar resten zijn daar te zien in een speciale tentoontstelling die tot 31 augustus loopt. Het museum heeft de afgelopen jaren geprobeerd zoveel mogelijk informatie over het meisje te achterhalen. Zo werd in 1993 een gezichtsreconstructie van haar gemaakt. We kunnen daardoor nu een indruk krijgen over hoe het meisje er in de eerste eeuw na Christus uit moeten hebben gezien. Ook is er onderzoek gedaan naar de manier en het tijdstip waarop ze geleefd moet hebben.
De resultaten van dit onderzoek waren te zien op de reizende expositie 'The mysterious bogpeople' over de bewoners van de Europese veengebieden. Een deel van de materialen die deel uitmaakten van die expositie zijn nu ook te zien in Assen. Na deze tentoonstelling zal het meisje terugkeren naar de Archeologie-afdeling van het museum.

Meer over Het meisje van Yde en het Drents Museum
Biografie van Het meisje in het Digitaal Vrouwenlexicon
Uitgebreid artikel over Het meisje en andere veenlijken
Over de tentoonstelling rond Het meisje van Yde
Site van de Bogpeople-tentoonstelling over veenbewoners

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links