Vrouwengeschiedenis per week

Week 29
16 juli - 22 juli 2007

Zomerspecial 1:
Groeten uit... Sint AnnaparochieSint Anna

Een blik op de kaart kan je iets vertellen over de geschiedenis van een land. Zo zijn op landkaarten plaatsen te zien die genoemd zijn naar personen die een rol speelden in de geschiedenis van dat land. In deze VVG-zomerspecial bespreken we vier plaatsen die zijn genoemd naar vrouwen, onder de titel 'Groeten uit...'

Een plaats kan om verschillende redenen naar een vrouw zijn genoemd. De meest voorkomende reden is dat een plaats is vernoemd naar de koningin van het land van de naamgever. De beroemdste van al deze koninginnen is zonder twijfel Koningin Victoria. Daarnaast zijn plaatsen vernoemd naar vrouwelijke heiligen, misschien om zo de zegen van deze heiligen af te dwingen. Een voorbeeld van zo'n plaats is Sint Annaparochie in Friesland.
Er zijn in de wereld maar weinig plaatsen genoemd naar een vrouw omdat zij een bijzondere prestatie heeft verricht. Een voorbeeld daarvan is de bergbeklimster Jeanne Immink. Wie ons dossier over haar heeft gelezen weet dat er twee bergtoppen in Italië haar naam dragen. We vonden tot nu maar twee andere plaatsen die om die reden de naam van een vrouw dragen: in Ierland ligt de plaats Helen's Bay die is genoemd naar de dichtster/schrijfster Helen Blackwood. Verder is er op Groenland een streek die Louise Boyds Land wordt genoemd, naar onderzoekster Louise Arner Boyd.

We beginnen dicht bij huis met Sint Annaparochie. Deze plaats ten noordwesten van Leeuwarden heette aanvankelijk Altoenea. Later is de plaatsnaam veranderd in Sint Annaparochie, naar Sint Anna, de moeder van Maria. Naar haar werd trouwens ook het Zeeuwse Sint Anna ter Muiden genoemd.
Anna was de moeder van Maria en daarmee dus de grootmoeder van Jezus. Ze wordt al vanaf de zesde eeuw vereerd als patrones van het huwelijk en de kinderzegen, maar ook als patrones tegen overvloedige regen en onweer. Het hoogtepunt van de verering van Anna lag in de vijftiende en de zestiende eeuw. Waarschijnlijk werden de plaatsen die naar haar genoemd werden, dan ook in die periode vernoemd.
Sint Anna wordt vaak op een speciale manier afgebeeld als Anna te Drieën: Anna met Maria en Jezus in een portret. Zo ook in het schilderij hierboven, dat waarschijnlijk in de zestiende eeuw werd gemaakt door schilder Il Bagnacavallo.

Meer plaatsen die genoemd zijn naar personen
Over de plaats Sint Annaparochie
Over het Zeeuwse Sint Anna ter Muiden
Over Sint Anna en haar verering
Via de site van 'Bedevaartsplaatsen in Nederland' zijn alle plaatsen gewijd aan Sint Anna terug te vinden

Lees verder in de Zomerspecial >>

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links