Vrouwengeschiedenis per week

Week 30
23 juli - 29 juli 2007

Zomerspecial 2:
Groeten uit... VictoriaKoningin Victoria

In deze vrouwengeschiedenis-zomerspecial bespreken we, onder de titel 'Groeten uit...', vier vrouwen van wie de naam is terug te vinden op de landkaart. Deze week de Britse Koningin Victoria.

Van alle staatshoofden die het Britse Rijk gekend heeft is Koningin Victoria de langst regerende. De vorstin regeerde 64 jaar (1837-1901) en werd uiteindelijk staatshoofd van een vijfde deel van de wereldbevolking. Onder haar bewind groeide het rijk tot deze enorme omvang.
Tijdens haar regering werden vooral in Afrika veel nieuwe gebieden in kaart gebracht. De Britse Royal Geographic Society stuurde mannen als Speke, Grant en Burton op pad om de witte plekken op de kaart van Afrika in te vullen. Tijdens deze reizen kregen de nieuw ontdekte plaatsen en streken een nieuwe 'westerse' naam, waarbij de vorstin vaak werd vernoemd. David Livingstone, die in opdracht van de London Missionary Society door Afrika reisde, ontdekte bijvoorbeeld in 1855 de enorme watervallen die hij naar Koningin Victoria noemde.
Maar niet alleen in Afrika groeide het Britse Rijk. Plaatsen die naar Koningin Victoria werden genoemd zijn over de hele wereld terug te vinden. Zo zijn er het Victoriameer in Oost Afrika, Victoria City in Hong Kong, de staat Victoria in Australië en de stad Victoria in Canada.

Biografie van Koningin Victoria (engels)
Biografie van Victoria aan de hand van postzegels
De BBC maakte een televisieserie over Victoria en naar haar genoemde plaatsen. Lees hier de achtergronden (engels)
Neus eens rond in de beeldcollectie van de Royal Geographic Society (engels)
Lees meer over de Victoriaanse ontdekkingsreizen in Afrika (engels)
Wereldkaart om in te zoomen op allerlei plaatsen in de wereld

Lees verder in de Zomerspecial >>

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links