Vrouwengeschiedenis per week

Week 31
30 juli - 5 augustus 2007

Zomerspecial 3:
Groeten uit... Helen's BayHelen Blackwood

In deze vrouwengeschiedenis-zomerspecial bespreken we, onder de titel 'Groeten uit...', vier vrouwen van wie de naam is terug te vinden op de landkaart. Deze week de Ierse schrijfster Helen Blackwood, Lady Dufferin.

In Noord Ierland ligt het plaatsje Helen's Bay. Het is genoemd naar Helen Sheridan (1807-1867) een dichtster en schrijfster. Helen was in 1825 getrouwd met Price Blackwood, die later de titel Lord Dufferin zou erven. Helen werd op dat moment (1837) dus Lady Dufferin.
Helen was afkomstig uit een familie van schrijvers en toneelschrijvers en het was dan ook niet zo vreemd dat ze zelf ook schreef. Enkele van haar werken, waaronder toneelstukken en gedichten werden ook gepubliceerd. Het meest beroemde is waarschijnlijk 'The lament of the Irish emigrant'. Dit gedicht ging over de impact van de grote hongersnood in Ierland op het leven van de Ieren.
Helen kreeg een zoon, Frederick, die na het overlijden van zijn vader in 1841 de titel Lord Dufferin erfde. Hij had altijd een goede band met zijn moeder. Samen hebben ze veel gereisd. In 1863 publiceerde Helen een reisverslag van een reis langs de Nijl die zij en haar zoon samen maakten.
Na Helen's overlijden in 1867 gaf haar zoon een bundel met het werk van zijn moeder uit onder de titel 'Songs, Poems and Verses'. Verder noemde hij een station en het dorp dat op zijn land gebouwd werd Helen's Bay. De plaats heet nog steeds zo en is nu een bekend vakantieoord.

Meer over Helen Blackwood
Het gedicht The lament of the Irish emigrant
Meer over Helen's Bay
Het reisverslag van Helen Blackwood uit 1863, met haar eigen illustraties
Songs, Poems and Verses uit 1894 is on-line te lezen

Lees verder in de Zomerspecial >>

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links