Vrouwengeschiedenis per week

Week 32
6 augustus - 12 augustus 2007

Zomerspecial 4:
Groeten uit... Louise Boyds LandLouise Arner Boyd

In deze vrouwengeschiedenis-zomerspecial bespreken we, onder de titel 'Groeten uit...', vier vrouwen van wie de naam is terug te vinden op de landkaart. Deze week de Amerikaanse poolreizigster Louise Arner Boyd.

Wat doe je als je enorm veel geld hebt geërfd en je bent dol op de Noordpool? Dan ga je zo vaak als je kan op expeditie naar de pool. Zo zou je het leven van Louise Arner Boyd kunnen samenvatten.
Deze onderzoekster werd geboren in Californië in 1887. Haar grootvader had tijdens de goldrush enorm veel geld vergaard. In 1920 erfde Louise dit kapitaal en kon ze zich helemaal storten op haar liefde voor reizen. Tijdens haar jeugd had Louise al veel gereisd in Egypte en Europa. Op een van die reizen passeerde ze de Noordkaap van Noorwegen en sindsdien was ze helemaal gegrepen door de Noordpool.
Louise besloot zelf naar de pool te gaan reizen. In de jaren dertig maakte ze per schip meerdere reizen waarbij ze allerlei nieuwe gebieden verkende, onder andere langs de oostkust van Groenland. Ze werd een deskundige op het gebied van Groenland en publiceerde daarover twee boeken. Daarnaast werd ze een prima ijsberenjager. Ze hielp in 1928 ook mee met het zoeken naar vermiste poolreizigers Umberto Nobile en Roald Amundsen.
Na de Tweede Wereldoorlog ging ze niet meer per boot naar het noorden. Wel cirkelde ze in 1955 als eerste vrouw rond de magnetische noordpool, waarmee voor haar een droom was uitgekomen.
Haar verdiensten voor het poolonderzoek werden onder andere beloond met de vernoeming van een een gebied aan de oostkust van Groenland: Louise Boyds Land.

Uitgebreide biografie van Louise Arner Boyd (engels)
Meer over Louise Boyd, met literatuur en links (engels)
Over de strijd om de pool tussen Roald Amundsen en Umberto Nobile
Over de wedloop rond het vliegen naar de Noordpool (engels)
Site over een reis langs allerlei plaatsen die met Boyd te maken hebben (even scrollen naar beneden)
Over Louise Boyds land
Het schip Ernestina waar Boyd mee voer, bestaat nog steeds

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links