Vrouwengeschiedenis per week

Week 35
27 augustus - 2 september 2007

Koningin Astrid van België


Koningin Astrid

Op 29 augustus 1935 raakte de auto van de Belgische koning Leopold in het Zwitserse Küssnacht van de weg. Daarbij verloor de populaire Koningin Astrid het leven.
Astrid werd in 1905 geboren in het Zweedse Stockholm. Haar vader was Prins Carl van Zweden, een broer van de kroonprins Gustav van dat land. Haar moeder was prinses Ingeborg van Denemarken.
Hoewel haar afkomst doet vermoeden dat haar huwelijk met Leopold gearrangeerd werd, is dat niet het geval. Wanneer ze elkaar in de lente van 1926 ontmoeten is het van beide kanten liefde op het eerste gezicht. Op 10 november van datzelfde jaar treden ze in het huwelijk.
Koningin Astrid was enorm populair in België. Die populariteit dankte ze vooral aan de kus die ze Leopold gaf bij haar aankomst in België. Ze kuste haar verloofde in het openbaar, iets wat in die tijd zeer ongebruikelijk was. Ook bij andere gelegenheden week Astrid van het protocol af, wat haar een menselijker gezicht gaf. Zo zorgde ze veel meer dan haar voorgangers zelf voor haar drie kinderen en was ze ook regelmatig met haar kinderen in het openbaar te zien.
Astrid is nog steeds zeer geliefd, er worden nog steeds bloemen gelegd bij de herdenkingskapel die in Zwitserland op de plaats van het ongeluk is neergezet.

Uitgebreide biografie van Koningin Astrid
Dossier over Astrid
Polygoonfilmpje over de begrafenis van Astrid
Archieffoto's van Koningin Astrid
Over het dodelijk ongeluk en de rol van de pers en politie
Een boek over de verering van Astrid en
een museum over het Belgisch koningshuis

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links