Vrouwengeschiedenis per week

Week 38
17 september - 23 september 2007

Nieuw werk over vrouwengeschiedenis


Verborgen vrouwen

Deze en volgende week vinden een aantal grote projecten op het gebied van vrouwengeschiedenis hun beslag.

Allereerst is er de afsluiting van het het project The International Reception of Women's Writing. Voor dit project is een grote hoeveelheid informatie over Nederlandse schrijfsters uit de periode 1700-1900 vastgelegd in een database, die eenvoudig via internet raadpleegbaar is. Er zijn ook gegevens over Europese en Amerikaanse schrijfsters tot ca. 1900 toegevoegd.
Belangrijke meerwaarde van dit bestand is dat er ook gegevens over de receptie van het werk van de schrijfsters zijn terug te vinden, bijvoorbeeld reacties van tijdgenoten en recensenten. Zelfs de boeken die door de schrijfsters zijn gelezen worden genoemd. Verder zijn links naar websites over de schrijfsters, bevriende auteurs en een overzicht van gepubliceerde werken terug te vinden op overzichtelijke pagina's. Een echte goudmijn voor wie meer wil weten over schrijfsters en hun wereld.

Ten tweede verschijnt op 22 september het 27e Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis. Het onderwerp is dit jaar 'Gemengde gevoelens. Gender, etniciteit en (post)kolonialisme'. Via de knop Jaarboek (links in het menu) is meer informatie te vinden.

Tot slot start volgende week het project Verborgen Vrouwen. Over stadskluizenaressen, geestelijke maagden en vrouwen van nu. Dit project loopt van 29 september tot en met 4 november 2007.
Het project besteedt aandacht aan de rol van onafhankelijke religieuze vrouwen in de Middeleeuwen en de Gouden Eeuw. De rol van deze vrouwen is tot nu toe onderbelicht gebleven, maar tijdens een tentoonstelling in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en een weekendmanifestatie in Zaltbommel wordt deze rol voor het voetlicht gebracht. In het kader van dit project zijn er verder concerten, debatten, een boekpresentatie en er is een speciale website www.verborgenvrouwen.nl.
De rol van religieuze vrouwen in heden en verleden krijgt aandacht in twee debatten en twaalf kunstwerken die speciaal voor de tentoonstelling 'Verborgen Vrouwen' zijn gemaakt. Deze zijn te zien in museum Ons' Lieve Heer op Solder in Amsterdam. De tentoonstelling wordt compleet gemaakt met voorwerpen, tekeningen en documenten over de rol van 'geestelijke maagden'.
Verder is er een grote manifestatie in Zaltbommel, op 13 en 14 oktober. Het dagelijkse leven van een middeleeuwse stadskluizenares is dan te zien in de Maartenskerk van Zaltbommel, waar reconstructies zijn gemaakt van het oorspronkelijke interieur van de kerk (waaronder de kluis), met rondleidingen, lezingen, een middeleeuwse klucht en koorzang. Bijzonder is de uitvoering door het vrouwenkoor Femmes Vocales dat delen uit de dertiende eeuwse liturgie van stadskluizenares Juliana van Cornillon voor het eerst ten gehore brengt.

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links