Vrouwengeschiedenis per week

Week 39
24 september - 30 september 2007

Het zegel van Koningin Izebel

zegel izebel

In 1964 werd in Israël bij opgravingen een zegel gevonden. Het zegel blijkt bijna 3000 jaar oud en bevat zowel letters als symbolen. Destijds vermoedden onderzoekers dat het zegel van Koningin Izebel was (in het engels Jezebel). Een Koningin die volgens de bijbel leefde in de negende eeuw voor Christus. Maar de tekst op het zegel gaf geen zekerheid over de herkomst van het zegel, het zou ook van een tijdgenoot geweest kunnen zijn.
De onderzoekster Marjo Korpel (Universiteit Utrecht) heeft het zegel nu nogmaals bestudeerd en dan met name de symbolen op het zegel. Zij concludeert dat het zegel wel van Koningin Izebel geweest moet zijn.
Izebel is bekend geworden door de verhalen over haar in de Bijbel. In dat boek wordt ze beschreven als een sterke vrouw die haar man, Koning Achab, op allerlei manieren misleidde en bedroog. Bovendien geloofde ze in de god Baäl, in bijbelse termen 'een afgod'. Het loopt dan ook niet goed af met Izebel, nadat ze uit een raam is gegooid en sterft wordt haar lichaam opgegeten door honden.
Er zijn niet veel andere bronnen die ons iets vertellen over Izebel. Wel weten we dat ze is geboren als een Fenicische prinses en dat ze een goede opvoeding heeft gehad. Zo zou het paleis van Koning Achab, dat is opgegraven in Samaria, vanwege haar zijn gebouwd in Fenicische stijl.

Wie op internet gaat zoeken naar meer informatie over dit onderwerp stuit op het probleem dat veel archeologische vondsten worden gebruikt als discussiestuk. Is een vondst een bewijs dat de Bijbel 'waar' is? Of is het een archeologische vondst met een eigen verhaal, dat soms niet strookt met de verhalen in de Bijbel? Het verhaal van Izebel laat goed zien hoe religie en historie soms op die manier door elkaar raken.

Meer over Izebel
Citaten over Izebel in de bijbel schetsen een grimmig beeld
Over de bestudering van het zegel en de symbolen daarop
Marjo Korpel over haar studie van oude bijbelteksten
Over de overlevering van Izebel, in het engels
Uitgebreide site over de Feniciërs, ook wel Phoeniciërs genoemd (engels)

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links