Vrouwengeschiedenis per week

Week 40
31 september - 7 oktober 2007

Nynke van Hichtum

Nynke van Hichtum

Deze week begint wederom de Kinderboekenweek en gaat het Nederlands Filmfestival de tweede week in. Meer dan genoeg aanleiding om aandacht te besteden aan Nynke van Hichtum: het leven van deze kinderboekenschrijfster werd in 2001 verfilmd door Pieter Verhoeff. De film won een Gouden Kalf op het Filmfestival.

De film Nynke gaat over het bewogen leven van Sjoukje Maria Diderika Bokma de Boer, de vrouw die schuilgaat achter het pseudoniem Nynke van Hichtum. Haar bekendste boek is zonder twijfel Afkes tiental, over het leven van een arm gezin op het Friese platteland. Daarnaast vertaalde Sjoukje veel kinderboeken, waaronder klassiekers als 'De vertellingen van duizend en een nacht', de sprookjes van de gebroeders Grimm en 'Winnie de Poeh'.

Het persoonlijke leven van Sjoukje was niet gemakkelijk. Ze was getrouwd met de socialist Pieter Jelles Troelstra. Hoewel ze zijn ideeën volledig onderschreef - en ook met hem samenwerkte - groeide het echtpaar toch langzaam uit elkaar. Troelstra was vaak van huis en de zorg voor twee kinderen en het leven in soms grote armoede viel Sjoukje zwaar. Ondanks dat ze zelf ziek was, probeerde ze door schrijf- en vertaalwerk het gezinsinkomen wat aan te vullen. Iets wat haar steeds beter lukte. Na haar echtscheiding van Pieter Troelstra leverde dit werk haar een eigen inkomen op, wat haar de mogelijkheid gaf tot een zelfstandig leven. Ze bleef tot op hoge leeftijd doorwerken en liet dan ook een groot oeuvre na.
Als eerbetoon aan Sjoukje is in 1964 de Nienke van Hichtum-prijs ingesteld voor het beste jeugdboek voor jongeren boven de 13 jaar.


Meer over de film Nynke
Uitgebreide biografie van Sjoukje Bokma de Boer
Meer over Afkes Tiental
Bibliografie van Nynke in Wikipedia
Artikel over het werk van Sjoukje Bokma de Boer
Aukje Holtrop schreef een proefschrift over Sjoukje

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links