Vrouwengeschiedenis per week

Week 42
15 oktober - 21 oktober 2007

Ontwerpster Ray Eames

Ray Eames

De Week van de geschiedenis (tot en met 21 oktober) heeft dit jaar het thema Wonen. Daarom eens aandacht voor een van de beroemdste (meubel)ontwerpsters: Ray Eames. Zij is vooral bekend geworden door haar samenwerking met haar echtgenoot Charles Eames.
Ray Eames werd in 1912 geboren als Ray Kaiser in het Amerikaanse Sacramento. Ze was opgeleid als kunstschilder en besloot in 1940 zich te gaan verdiepen in de weefkunst aan de Cranbrook Academy of Art. Daar ontmoette ze Charles Eames die net hoofd van de afdeling industriële vormgeving was geworden. Hun eerste gezamenlijke project was een wedstrijd voor het ontwerpen van organische meubels. Hier ontstond al het stoelontwerp dat later hun handelsmerk zou worden: een stoel van gebogen multiplex, die relatief goedkoop maar toch comfortabel was.
De techniek voor het maken van gebogen materialen stond in die tijd nog in de kinderschoenen en daarom stortte het (inmiddels) echtpaar zich op het uitvinden van een productietechniek. Deels ook omdat er door de oorlog weinig werk voor ze was. Tijdens deze jaren begonnen ze te experimenteren met fiberglass, een soort kunststof. Hiervan maakten ze onder andere spalken voor benen. Dit leidde uiteindelijk tot het ontwerp van de allereerste plastic stoel die in 1950 werd gepresenteerd.
Charles en Ray Eames produceerden een enorme hoeveelheid ontwerpen. Niet alleen voor meubels, ook tentoonstellingen, catalogi, hele huizen en zelfs korte films werden door hun gemaakt. Dit werk wordt vooral gekenmerkt door een vrolijk soort modernisme: licht, optimistisch en voor velen betaalbaar. Daarbij was Charles goed in de techniek en Ray in het werken met vorm en kleur, een goede combinatie.
Ray Eames overleed in 1988 en liet al het materiaal van haar en Charles na aan de Library of Congress in de Verenigde Staten, die hiermee een miljoen voorwerpen rijker werd.

Meer over de Week van de geschiedenis
Meer over leven en werk van Charles en Ray Eames
De site van Eames Foundation (engels).
Via deze site is ook het Eames House te bekijken
De Library of Congress heeft een miljoen Eames-items in de collectie, deels on-line te bekijken
Veel werk van Charles en Ray is te zien in het on-line designmuseum (engels)

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links