Vrouwengeschiedenis per week

Week 43
22 oktober - 28 oktober 2007

Madame Marie Tussaud

Marie Tussaud

Het is in het zuiden en midden van het land weer herfstvakantie. Voor veel mensen aanleiding om eens een toeristische attractie te bezoeken. Een van de oudste toeristische trekpleisters is het wassenbeeldenmuseum van Madame Tussaud.

De oprichtster van dit museum van wassen beroemdheden is Marie Tussaud. Marie werd in 1761 geboren in Straatsburg als Marie Grosholz. Haar moeder werkte voor een arts, Philippe Curtius, die in 1770 een expositie van levensgrote wassen beelden in Parijs opende. Was werd in die dagen veel gebruikt voor het maken van anatomische modellen om de werking van het menselijk lichaam uit te leggen. Marie leerde van deze dr Curtius het werken met was. Haar eerste eigen creatie was een beeld van de filosoof Voltaire dat ze in 1777 tentoonstelde.
In 1794 overleed dr. Curtius en Marie erfde zijn verzameling wassen beelden. Tegelijkertijd leerde ze François Tussaud kennen en in 1795 kwam het tot een huwelijk. Na acht jaar besloot Marie echter om François te verlaten en ze vertrekt met haar wassen beelden naar Engeland. Daar trok ze rond met haar expositie. Van 1802 tot 1835(!) reisde ze door heel Groot-Britannië en bleef ze nieuwe beelden maken. In 1835 koos Marie een vaste plaats voor haar expositie, Baker Street in Londen. De eerste Madame Tussaud's was een feit. Vooral het griezelkabinet werd een belangrijke toeristische trekpleister. Het bevatte wassen hoofden van Franse guillotine-slachtoffers, van wie Marie een aantal persoonlijk had gekend in de tijd dat ze aan het Franse Hof verbleef.
In 1850 overlijd Marie Tussaud, maar haar twee zoons zetten haar werk voort. Inmiddels zijn er over de hele wereld Madame Tussaud's te vinden, elk met hun eigen helden en heldinnen in was.

De volledige geschiedenis van Madame Tussaud (in het engels)
Over anatomische preparaten en kunst
Meer over vreemde musea en griezelkabinetten
Kate Berridge schreef een boek over Marie Tussaud (in het engels)
Wassenbeelden vormen een inspiratiebron voor horrorfilms

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links