Vrouwengeschiedenis per week

Week 48
26 november - 2 december 2007

Albert Kahn: de wereld van 100 jaar geleden

Mespoulet_copyright Musée Albert Kahn

De BBC zendt momenteel de televisieserie Edwardians in Colour uit. In deze serie wordt aandacht besteed aan de foto- en filmcollectie van de Franse bankier Albert Kahn.
Kahn had een groot kapitaal verdiend in de Zuid-Afrikaanse diamanthandel en was schatrijk. Daarnaast had hij een grote interesse in reizen en andere culturen, en een voorliefde voor de pas uitgevonden fotografie. En dan vooral voor de kleurenfotografie, die in 1907 door de gebroeders Lumière was uitgevonden.
Kahn leek daarnaast te beseffen dat veel van de gebruiken en gewoonten van de verschillende volken die hij zag op zijn reizen aan het verdwijnen waren met de opkomst van de moderne techniek. Dit deed hem besluiten om een groot aantal fotografen in te huren en deze met een kleurenfotocamera en soms een filmcamera de wereld rond te sturen. Het doel was om een fotografisch Archive de la Planète te maken. Dit plan leverde een unieke collectie van 72.000 autochromen, 4000 stereofoto's en 100 uur film op.
De foto's die Kahn liet maken laten het dagelijks leven van mannen en vrouwen over de hele wereld zien. De kleuren en de scherpte van de foto's (autochromen) zijn schitterend en maken de beelden bijzonder levendig.
Onder de uitgezonden fotografen waren ook twee vrouwelijke fotografen: Marguerite Mespoulet en Madeleine Mignon. Samen reisden zij in 1913 door Ierland. In West Ierland legden ze het leven vast in wat waarschijnlijk het laatste Keltische dorp was: Claddagh. De foto's laten onder andere de typische felrode kleding zien die toen nog door West Ierse vrouwen werd gedragen (zie boven).
Dankzij het enthousiasme van Kahn kunnen we kijken naar het dagelijks leven van vrouwen van over de hele wereld. Een leven waar honderd jaar later soms maar weinig van is terug te vinden.
Kijken dus, naar deze serie: vrijdagavond om half negen. Of bezoek Kahns museum in Frankrijk, zie de links hieronder.

Meer informatie over Edwardians in colour
Meer over Albert Kahn in Wikipedia
Meer voorbeelden van foto's die Kahn liet maken in Engeland en Ierland
Kleine webtentoonstelling van de foto's van Kahn
On-line expositie van werk van vrouwelijke autochroom-fotografes, waaronder Mespoulet (klik onderaan de inleiding op enter)
De Ierse foto's uit Kahn's collectie zijn nu te zien in Dublin
De foto's en films van Kahn zijn te zien in zijn eigen museum in Frankrijk

beeld: copyright Musée Albert Kahn

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links