Vrouwengeschiedenis per week

Week 50
10 december - 16 december 2007

Foekje Dillema: de vergeten atlete

Foekje Dillema

In 1950 brak Foekje Dillema het Nederlands record op de 200 meter sprint. Ze was daarmee sneller dan atletieklegende Fanny Blankers-Koen. Toch is Foekje Dillema in de vergetelheid geraakt. Hoe kan dat?

Het resultaat van Dillema werd door de Atletiekunie geschrapt nadat uit een test zou zijn gebleken dat Foekje een man was. De geruchten hierover deden al sinds 1949 de ronde. Bron van de geruchten zou Jan Blankers zijn, de echtgenoot en trainer van Fanny Blankers-Koen.
Er werd een seksetest georganiseerd waaraan een aantal atletes moest deelnemen. Op basis van die test werd besloten Dillema per direct uit de wedstrijden te halen en werden haar records geschrapt. Dat terwijl ze al onderweg was naar wedstrijden in Frankrijk. Dillema kreeg geen recht op een contra-expertise of een wederhoor.
Dillema was diep geraakt door deze beslissing en trok zich terug in haar woonplaats Burum. Ze werkte alleen nog als trainer in de sport. Het is nooit helemaal duidelijk geworden waarom Dillema als man werd aangemerkt.
Pas nu, na haar overlijden op 5 december jongstleden, heeft de KNAU de beslissing om Dillema's resultaten te schrappen omgedraaid en excuses gemaakt aan haar nabestaanden. Haar record op de 200 meter staat weer in de boeken.

Het verhaal van Foekje en de rol van Blankers daarin
(met filmpje en links)
Meer over Dillema in het Friesch Dagblad
Het eerherstel van Foekje Dillema op de KNAU site

Foto: Nationaal Archief

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Vijf aanraders op bol.com

• 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis vertelt de verhalen van 1001 boeiende vrouwen, samengesteld door Els Kloek
• Femina. Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen (via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt) door Janina Ramirez
• De hoogste tijd. Een eeuw vrouwenkiesrecht, hoe en door wie kwam dat tot stand?
• De heks van Limbricht, door Susan Smit over een eigenzinnige vrouw die in 1674 van hekserij beschuldigd werd
• Herinneringen van Aletta Jacobs, een strijdbare vrouw in haar eigen woorden