Vrouwengeschiedenis per week

Week 7
13 februari - 19 februari 2007

Lady Baden Powell, eerste padvindster


Olave Baden Powell

Op 22 februari is het zo als elk jaar Baden Powell-dag. Op deze dag vieren scouts (padvinders is een ouderwets woord geworden) over de hele wereld de geboortedag van zowel Lord als Lady Baden Powell. In het engels heet de dag Thinkingday, en het is een dag die bedoeld is om na te denken over elkaar.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat het echtpaar Baden Powell de Scoutingbeweging oprichtte. Op dit moment telt die beweging 38 miljoen leden in 166 landen. In augustus zal een groot aantal Scouts de oprichting herdenken in Engeland tijdens de Wereldjamboree.
Aanvankelijk was het padvinden alleen voor jongens. Maar al snel startte ook het padvinden voor meisjes, onder leiding van de zus van Lord Baden Powell, Agnes. Dit gebeurde nadat er al een aantal meisjes hun eigen groep waren gestart omdat Scoutinggroepen alleen voor jongens bedoeld waren.
In 1912 ontmoette Baden Powell Olave Soames en hij trouwde met haar. Zij raakte al net zo enthousiast als haar man, en zij begon met het opzetten van een afdeling voor jongere meisjes.

Geschiedenis van de Scouting in Nederland
De site van de Nederlandse Scouting
Biografie van Lady Baden Powell (engels)
Alles over Olave Baden Powell (engels)
Lady Baden Powell op postzegels (engels)
Over het ontstaan van de 'girl-scouts' (engels)
Filmpje over de Wereldjamboree van 1937 (helaas alleen Wma)

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links