Vrouwengeschiedenis per week

Week 12
17 maart - 23 maart 2008

Alexandra David-Néel, reiziger in Tibet

Alexandra David-Néel

De Chinese regering houdt op dit moment het bezette Tibet angstvallig gesloten voor buitenlanders vanwege de protesten van de bevolking tegen deze bezetting. Honderd jaar geleden was Tibet ook een gesloten land. Buitenlanders werd niet toegestaan door het land te reizen.
Toch lukte het Alexandra David Néel om als eerste 'Westerling' de Tibetaanse hoofdstad Lhasa te bereiken. In februari 1924 stond ze op het dak van het Potala-paleis in deze stad. Ze was vermomd als bedelmonnik samen met haar begeleider Yongden in vier maanden van het Chinese Yunan naar Lhasa getrokken. Over deze reis vol ontberingen schreef ze het boek 'Een vrouw trekt door Tibet' dat in 1927 verscheen.
Er is lang en vaak getwijfeld aan het verhaal van David-Néel. Volgens haar critici was er geen bewijs van haar reis door Tibet en had ze alles verzonnen. Waarom had ze bijvoorbeeld geen aantekeningen gemaakt om het verloop van haar reis vast te leggen? Het antwoord van Alexandra daarop was dat Tibetanen niet schreven en dat ze haar vermomming zou verraden als ze schrijvend gezien zou worden.
Pas in 1998 werd aanvullend bewijs gevonden voor de reis van David Néel en Yongden. In de archieven van de Britse geheime dienst werden rapporten over haar reis gevonden. De dienst had haar tijdens haar tocht door Tibet nauwlettend in de gaten gehouden en daar verslagen over gemaakt. Onderzoekers Barbara en Michael Foster schreven op basis van deze rapporten een nieuwe biografie over Alexandra, De verborgen leven van Alexandra David-Néel.

Meer weten?
De Alexandra David-Néel website (in frans of engels)
Korte biografie van David-Néel
Meer over het reisverslag van David-Néel
Het huis van Alexandra is nu een museum

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Vijf aanraders op bol.com

• 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis vertelt de verhalen van 1001 boeiende vrouwen, samengesteld door Els Kloek
• Femina. Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen (via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt) door Janina Ramirez
• De hoogste tijd. Een eeuw vrouwenkiesrecht, hoe en door wie kwam dat tot stand?
• De heks van Limbricht, door Susan Smit over een eigenzinnige vrouw die in 1674 van hekserij beschuldigd werd
• Herinneringen van Aletta Jacobs, een strijdbare vrouw in haar eigen woorden