Vrouwengeschiedenis per week

Week 14
31 maart - 6 april 2008

Psychiatrie: Jeanne Lampl-de Groot

Jeanne Lampl-de Groot

Deze week is het de Week van de psychiatrie. De meest invloedrijke psychiater ooit was ongetwijfeld Sigmund Freud. Zijn gedachtegoed heeft een enorme invloed gehad op onze ideeën over de werking van de menselijke geest. In Nederland werden zijn theoriën vooral vertolkt door Jeanne Lampl-de Groot (1895-1987). Zij was de eerste Nederlander die bij Sigmund Freud in analyse ging.
Jeanne raakte bevriend met de analyticus en werd een groot aanhanger van zijn gedachtegoed. Ze ging zich toeleggen op de vrouwelijke seksualiteit en de invloed van de moeder daarop tijdens de opvoeding. In de jaren twintig van de vorige eeuw was er een debat gaande over dit onderwerp waarin het bestaan van een vrouwelijke seksualiteit, een andere dan de mannelijke, punt van discussie was.
In Nederland speelde Jeanne Lampl-de Groot een belangrijke rol in de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse waarbij zij en haar leerlingen lang de richting van de psychoanalyse in Nederland bepaalden. Dit niet tot tevredenheid van iedereen. Met name in de jaren zestig en zeventig kreeg Lampl-de Groot veel kritiek van feministen vanwege haar ideeën over de vrouwelijke seksualiteit. Evenals Freud was zij van mening dat de vrouwelijke seksualiteit een afgeleide was van de mannelijke, waarbij de vrouw een soort gecastreerde vorm van de man zou zijn. Vrouwen waren in Freuds theoriën vooral passief en de belangrijkste taak van de vrouw was volgens hem vooral het voort- en grootbrengen van kinderen.

Meer weten?
Uitgebreide biografie van Jeanne Lampl-de Groot
Bespreking van het werk van Lampl-de Groot over vrouwlijke seksualiteit
Lexicon van vrouwelijke psychoanalytici in Europa (in het duits)
Is Freud nog steeds van invloed?
Over het werk van Freud en zijn invloed in Nederland
Artikel over Freud en feminisme (in het engels)

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Vijf aanraders op bol.com

• 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis vertelt de verhalen van 1001 boeiende vrouwen, samengesteld door Els Kloek
• Femina. Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen (via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt) door Janina Ramirez
• De hoogste tijd. Een eeuw vrouwenkiesrecht, hoe en door wie kwam dat tot stand?
• De heks van Limbricht, door Susan Smit over een eigenzinnige vrouw die in 1674 van hekserij beschuldigd werd
• Herinneringen van Aletta Jacobs, een strijdbare vrouw in haar eigen woorden