Vrouwengeschiedenis per week

Week 16
14 april - 20 april 2008

Sonia Gaskell

Affiche Gaskell in Geheugen van Nederland

Deze week ging in Utrecht het jaarlijkse dansfestival Springdance weer van start. Daarom aandacht voor een vrouw die grote invloed had op de dans, en dan vooral het ballet in Nederland, Sonia Gaskell.

Sonia Gaskell werd in 1904 in Litouwen geboren waar ze haar dansopleiding volgde. In de jaren twintig kwam ze naar Parijs, waar ze onder andere danste bij Les Ballets Russes, een legendarisch gezelschap dat onder leiding stond van choreograaf Serge Diaghilev.
In 1939 vestigde Gaskell zich met haar Nederlandse man in Amsterdam en startte daar een dansschool. Bij het opleiden van haar leerlingen hield Gaskell vast aan de klassieke danstraditie waarin ze was opgeleid. Ze was een strenge lerares die hoge eisen stelde aan de danstechniek van haar leerlingen.
Na de Tweede Wereldoorlog zette Gaskell zich in om in Nederland de danscultuur te verbeteren. Zo ontstond door haar inzet voor het eerst een professionele dansopleiding aan het conservatorium in Den Haag. Vanaf de jaren vijftig vond ook de overheid dat de dans in Nederland enige ondersteuning kon gebruiken en werd het Nationale Ballet opgericht (1961) dat onder leiding van Sonia Gaskell kwam te staan. Het repertoire van dit gezelschap bestond uit een combinatie van klassieke dansvoorstellingen en vernieuwend werk van eigentijdse choreografen. Deze manieren van werken wordt nog steeds toegepast door het Nationaal Ballet.

Meer weten?
Korte biografie van Sonia Gaskell
Over het ontstaan van het Nationale Ballet en de 'Balletoorlog'
Een tijdbalk van de dansgeschiedenis
Geschiedenis van het ballet

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links