Vrouwengeschiedenis per week

Week 22
26 mei - 1 juni 2008

Koningin Emma

Koningin Emma en Juliana

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Emma van Waldeck-Pyrmont werd geboren, de latere Koningin Emma. In haar geboorteslot en in het slot van haar familie, Bad Pyrmont, is daarom een tentoonstelling over haar te zien.

Emma trouwde in 1879 met de 41 jaar oudere Koning Willem III en redde daardoor in feite het Nederlandse koningshuis. Haar dochter Wilhelmina was de enige troonopvolger van Willem III, omdat zijn drie kinderen uit zijn vorige huwelijk al overleden waren.
Toen Willem III overleed in 1890 werd Emma regentes voor haar dochter. Daarvoor zorgde zij al voor een grondwetswijziging die het mogelijk maakte dat ook vrouwen staatshoofd konden worden. Emma nam haar taken als regentes serieus en was een betrokken staatshoofd. Ook na de troonsbestijging van Wilhelmina in 1898 gaf ze haar dochter regelmatig advies. Daarnaast deed Emma veel aan liefdadigheid.
Emma overleed in 1934 en is bijgezet in het familiegraf van de Oranjes in Delft.

Foto: Koningin Emma met de vier maanden oude Prinses Juliana, 30 augustus 1909. De foto is gemaakt door Koningin Wilhelmina. Bron: Het koninklijk Huis.

Meer weten?
De tentoonstelling over Emma is te zien van 1 juni tot 24 augustus
Uitgebreide biografie van Emma in het biografisch woordenboek
Site met veel links over Waldeck, voorheen een koninkrijk in Duitsland
Het Geheugen van Nederland bevat veel beeldmateriaal over Emma

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links