Vrouwengeschiedenis per week

Week 24
9 juni - 15 juni 2008

Sientje Mesdag-van Houten

Sientje Mesdag-van Houten

Op het panorama-schilderij van de negentiende eeuwse schilder Hendrik Willem Mesdag staat onder een wit parasolletje een vrouw te schilderen. Het is de vrouw van de schilder, Sientje Mesdag-van Houten (1834-1909). Hoewel vooral bekend geworden als 'de vrouw van...', was Sientje zelf ook schilderes en maakte ze net als haar man deel uit van de Haagse School. Sientje schilderde vooral landschappen en stillevens in een impressionistische stijl.

In 1866 was het echtpaar Mesdag van Groningen naar Brussel verhuisd zodat Hendrik in de leer kon gaan bij Willem Roelofs, in die tijd een beroemd landschapschilder. Hendrik gaf hiervoor zijn baan als effectenmakelaar op. Ook Sientje begon toen voorzichtig met schilderen. Pas na de dood van hun zoontje Klaas in 1871, wijdde ze zich helemaal aan het schilderen. Ze hielp ook mee bij het schilderen van het beroemde Panorama Mesdag.
Het werk van Sientje werd door haar tijdgenoten gewaardeerd en werd meerdere malen onderscheiden. Ter gelegenheid van haar zeventigste verjaardag (in 1905) werd ze met een grote exposite vereerd door het Haagse schildersgenootschap Pulchri Studio. Het jaar daarvoor was ze al benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Naast een liefde voor schilderen deelde het echtpaar Mesdag ook hun waardering voor het werk van anderen. Ze verzamelden een collectie kunstwerken van collega schilders die ze in 1903 aan de Nederlandse Staat schonken. Vanaf 2010 is deze verzameling weer te zien Museum Mesdag in Den Haag.

Werk van Sientje is nu te zien op een tentoonstelling in Panorama Mesdag en on-line op enkele websites.

Meer weten?
Mooi overzicht van schilderijen van Sientje
Korte informatie en enkele schilderijen van Sientje
Site over Hendrik Willem Mesdag, uiteraard ook over Sientje
Artikel over de tentoonstelling over Sientje in Den Haag
Meer over museum Mesdag (gesloten tot 2010 maar wel informatie op de site)
De site van Panorama Mesdag, waar werk van Sientje nu te zien is

Foto: Panorama Mesdag

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links