Vrouwengeschiedenis per week

Week 25
16 juni - 22 juni 2008

Vereniging voor Verbetering van Vrouwenkleding

Vereniging voor Verbetering van Vrouwenkleding

In de nieuwe Historica (juni 2008) staat een artikel over Henriette van Loenen-de Bordes. Naast een van Nederlandse eerste vrouwelijke tandartsen was zij ook actief in de Vereniging voor Verbetering van Vrouwenkleding.

Deze vereniging streed voor de afschaffing van het corset en pleitte voor kleding waarin vrouwen zich beter konden bewegen. Het lichaam moest de lucht en bewegingsvrijheid krijgen in plaats van ingesnoerd te worden. De vrouwenkleding zoals die tot die tijd werd gedragen werd niet geschikt geacht voor de nieuwe activiteiten die sinds kort door vrouwen werden ontplooid. Bijvoorbeeld het tennissen, zwemmen en wielrijden. Van Loenen-de Bordes werkte in deze vereniging dan ook samen met onder andere Betsy Kerlen, wielrijdster en zwemster, en Anna Hesterman eveneens wielrijdster.
Het pleidooi voor betere kleding maakte deel uit van een nieuwe stroming in Europa waarin er meer aandacht was voor de natuur en de natuurlijke mens. Voeding, kleding en woninginrichting zouden volgens de reform-aanhangers meer in overeenstemming met de natuur moeten zijn. Ook een leven met meer beweging, licht en lucht voor de mens maakte deel uit van deze ideeën. De gevolgen hiervan zijn nog steeds terug te vinden: in de supermarkt is nog altijd een vak met reformartikelen te vinden en veel sportverenigingen bestaan nu 100 jaar.

De Vereniging voor Verbetering van Vrouwenkleding had een eigen maandblad waarin werd geschreven over de betere kleding en waarin ook elke maand een knippatroon verscheen waarmee vrouwen zelf aan de slag konden gaan (of hun naaisters). De inspanningen van de Vereniging leidden in 1909 zelfs tot de oprichting van een school: de Vakschool voor Verbetering van Vrouwen- en Kinderkleeding. Aan deze school werden meisjes opgeleid tot naaister, vooral volgens de reformprincipes.
In 1926 kwam er een einde aan het bestaan van de Vereniging. Hoewel er nog veel kritiek op de mode van die tijd was vond de Vereniging toch dat een aantal doelen bereikt waren en dat de mode een stuk vrouwvriendelijker geworden was.

Meer weten?
Artikel over vrouwenkleding door Carin Schnitger
Schatten uit het beeldarchief van het IIAV over reformkleding
Meer over Reformkleding
Dossier over geschiedenis van de lingerie en de rol van het corset
Dossier over fietsende vrouwen en hun kleding

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links