Vrouwengeschiedenis per week

Week 3
14 januari - 20 januari 2008

Vrouwen op de Zuidpool

Vrouwen op de Zuidpool

Bernice Notenboom heeft op 12 januari als eerste Nederlandse vrouw de Zuidpool bereikt. Ze maakte de tocht vanaf de rand van het ijsplateau op ski's. De vierpersoons expeditie waarvan zij deel uitmaakt bestaat uit twee mannen en twee vrouwen.

Voor de tocht van Bernice zijn er meer expedities met vrouwelijke leden geweest. In het jaar 2000 bereikte een expeditie bestaande uit louter vrouwen de pool. Twee van deze vrouwen hadden ook al een tocht naar de Noordpool volbracht: Ann Daniels and Caroline Hamilton.
De allereerste vrouwen die heel Antarctica overstaken waren, voor zover we konden nagaan, Liv Arnesen en Ann Bancroft (foto). Vorig jaar deden beide vrouwen een vergeefse poging ook de Noordpool te bereiken. Deze Liv Arnesen heeft al meer records op haar naam staan: in 1994 bereikte ze als eerste vrouw op ski's solo de Zuidpool. Bancroft leidde in 1993 de eerste succesvolle Amerikaanse expeditie van vrouwen naar het onderste puntje van de aarde.

De allereerste vrouw op de Zuidpool kwam per boot: kapiteinsvrouw Caroline Mikkelsen stapte in 1935 van de boot op het ijs en werd zo de eerste vrouw op de pool.

Zowel Caroline Hamilton als Arnesen en Bancroft hebben boeken geschreven over hun barre tochten op het ijs, hier zijn een paar titels voor een winterse leesavond:
- Sue en Victoria Riches, Poolvrouwen, ISBN13: 9789021537047
- Caroline Hamilton, Naar de Zuidpool, ISBN: 9058311678
- Liv Arnesen, Ann Bancroft, Cheryl Dahle, No Horizon Is So Far: Two Women and Their Historic Journey Across Antarctica, ISBN13: 978-0143034247

Verslag van de tocht door Bernice Notenboom
Alles over de Zuidpool en de geschiedenis van expedities
De Nederlanse Manon Ossevoort is ondertussen per tractor op weg
Over vrouwen op Antarctica
Overwinteren kan ook op de Zuidpool, 152 vrouwen deden dit
Over Caroline Hamilton en haar expedities
Over Ann Bancroft en Liv Arnesen

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links