Vrouwengeschiedenis per week

Week 31
28 juli - 3 augustus 2008

Zomerspecial 2: Marianne North

Alida Withoos

In deze zomerspecial aandacht voor een aantal vrouwen die zich op verschillende manieren bezighielden met botanie.

Bleven de meeste Nederlandse bloemschilderessen nog thuis om hun werk te maken, de Britse botaniste Marianne North (1830-1890) ging op reis om bloemen en planten in hun natuurlijke omgeving vast te leggen.
Marianne was de dochter van een Brits parlementariër. Ze had als kind al interesse voor tekenen en schrijven. Tijdens haar jeugd maakte ze reizen met haar vader en ontwikkelde ze haar talenten. Ze kreeg onder andere les van de Nederlandse schilderes van Fowinkel.
Toen haar vader - aan wie ze erg gehecht was - in 1870 overleed, bleef Marianne ongehuwd achter. Bovendien erfde ze een groot kapitaal. Ze besloot weer te gaan reizen een haar passie voor het schilderen van bloemen te volgen.
Tussen 1871 en 1885 bezocht ze Amerika, Canada, Jamaica, Brazilië, Tenerife, Japan, Singapore, Sarawak, Java, Sri Lanka, India, Australië, New Zeeland, Zuid Afrika, de Seychellen en Chili. Tijdens deze reizen legde ze honderden plantensoorten vast, sommige nog onbekend in Europa.
Haar werk is te zien in de Nationale Hortus van Engeland, Kew Gardens. Marianne heeft daar op eigen kosten een galerie laten bouwen om haar werk te laten zien. Naast haar schilderijen schreef Marianne ook nog haar memoires die door haar zus werden bewerkt voor uitgave.

Meer weten?
De site van Kew Gardens over Marianne North en haar galerie
Biografie van Marianne North op plantexplorers.com
Site met wat voorbeelden van het werk van Marianne North
Via de site van Kew Gardens kun je helpen de North Gallery te restaureren en veel werk van Marianne bekijken
Old maids travel alone: artikel over reizende vrouwen uit de Victoriaanse tijd, waaronder Marianne North

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links