Vrouwengeschiedenis per week

Week 32
4 augustus - 10 augustus 2008

Zomerspecial 3: Mary Delany

Alida Withoos

In deze zomerspecial aandacht voor een aantal vrouwen die zich op verschillende manieren bezighielden met botanie.

Het British Museum bezit een collectie van meer dan duizend bloemen, die de Flora Delanica wordt genoemd. Het is een collectie van papieren bloemen die zijn geknipt door Mary Delany (1700-1788).

Het leven van Mary Delany was niet bepaald saai. Na een eerste ongelukkig huwelijk met een veel oudere man trouwde Mary in 1743 met de Ierse geestelijke Patrick Delany. Mary was toen al geïnteresseerd in het beschrijven van tuinen en het tekenen van bloemen. Ze was ook een verdienstelijk brievenschrijfster.
Na haar huwelijk met Delany verhuisde Mary naar Dublin waar ze begon met het veranderen van de tuin bij het landgoed Delville dat van haar man was. Van een neo-klassieke tuin maakte ze een engelse landschapstuin die in haar dagen zeer beroemd was. Het huis werd het middelpunt van Dublin's intellectuele leven. Schrijvers als Swift en Pope waren bevriend met de Delany's en verbleven er vaak.
Op haar 71e begon Mary aan een nieuwe hobby, de decoupage-techniek. Door het uitknippen en samenvoegen van allerlei papieren 'onderdelen' werden fraaie afbeeldingen van bloemen gemaakt, die vaak niet van echt zijn te onderscheiden. Deze techniek wordt ook wel papiermozaïek genoemd. Anders dan op 'gewone' tekeningen zijn deze bloemen drie-dimensionaal afgebeeld.
Het werk van Mary Delany is zo bijzonder dat het nog steeds te zien is in het British Museum.

Meer weten?
Korte biografie van Mary Delany
Biografie en bronnen over Mary Delany
Het huis Delville wordt beschreven in de engelse Wikipedia
Een bloem gemaakt door Mary Delany van 230 stukjes papier (site met literatuurverwijzingen van het British Museum)

Foto: Mary Delany in 1782, National Portrait Gallery

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links