Vrouwengeschiedenis per week

Week 33
11 augustus - 17 augustus 2008

Zomerspecial 4: Margaret Mee

Alida Withoos

Wie denkt dat het maken van botanische ontdekkingsreizen en het tekenen van bloemen iets negentiende eeuws is, heeft het mis. Ook na de uitvinding van de fotografie reizen botanische tekenaars nog de wereld rond. Een goed voorbeeld daarvan is de Britse Margaret Mee (1909-1988). Zij legde de fauna en flora vast die in het Amazonegebied aan het verdwijnen is.

Mee werd geboren in Engeland in 1909. Als kind was ze gefascineerd door de tekeningen van haar tante die illustrator van kinderboeken was. Zelf volgde Mee ook een kunstopleiding. In 1952 vertrok ze naar Sao Paolo om voor haar zus te zorgen. Mee werd getroffen door de schoonheid van de wilde planten die ze daar zag en ze begon deze in haar tekeningen vast te leggen. Ze groeide uit tot een van de best gewaardeerde botanische tekenaars.
Tijdens haar vele expedities in het Amazonegebied zag Mee hoeveel natuur er daar aan het verdwijnen is. Daarom streed ze voor het behoud van de biodiversiteit van het Amazonegebied en ze zag in dat ze met haar werk daaraan kon bijdragen. Ze maakte een collectie tekeningen die nu te zien is in de Kew Gardens in Engeland.

Meer weten?
Biografie en overzicht van 25 tekeningen van Margaret Mee
Site met wat filmpjes en informatie over Margaret Mee
Interview met Margaret Mee
Margaret Mee publiceerde een geïllustreerd dagboek over haar reizen door de Amazone
Het vak van botanisch tekenaar bestaat nog steeds, zie het blog van een hedendaagse tekenaar

Foto: Magaret Mee op 78-jarige leeftijd tijdens haar voorbereidingen voor haar laatste Amazonereis
(copyright Tony Morrison)
.

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links