Vrouwengeschiedenis per week

Week 41
6 oktober - 12 oktober 2008

Johanna van Castilië

Johanna van Castilië

Op dit moment wordt door Theater de Kern een stuk gespeeld dat is gebaseerd op het leven van Johanna van Castilië. Zij leefde van 1479 tot 1555, de laatste 47 jaar van haar leven heeft ze in gevangenschap doorbracht. Naar verluidt omdat ze krankzinnig was, wat haar de bijnaam Johanna de Waanzinnige opleverde.

Johanna was getrouwd met Filips de Schone, heer van de Nederlanden, voorbestemd om keizer van het Heilige Roomse Rijk te worden. Johanna's vader was Ferdinand, vorst van Aragon, haar moeder was koningin Isabella van Castilië.
Door deze afkomst en haar huwelijk raakt Johanna verwikkeld in een machtsstrijd tussen haar vader en haar man, die beiden koning van Spanje wilden worden. Na het overlijden van haar moeder, broer en zus is Johanna de rechtmatige Koningin van Castilië, maar ze zal nooit zelf regeren. Haar man en later haar vader doen dit wel.
Ook de oudste zoon van Johanna, de latere keizer Karel de Vijfde is op zoek naar macht. Na het overlijden van zijn grootvader Ferdinand neemt hij de regering van Castilië over. In naam samen met zijn moeder, maar net als zijn grootvader houdt ook hij zijn moeder opgesloten in het paleis van Tordesillas.
Het is niet precies bekend waarom Johanna werd geïsoleerd. Was ze slachtoffer van machtspolitiek of was Johanna inderdaad waanzinnig?

Meer over het toneelstuk van de Kern
Uitgebreide biografie van Johanna in het Digitaal Vrouwenlexicon
Van Johanna zijn weinig bronnen bekend, wel is er haar getijdenboek
Er is ook een film over Johanna gemaakt
Recent is er weer een nieuwe roman over Johanna's leven verschenen

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links