Vrouwengeschiedenis per week

Week 46
10 november - 16 november 2008

Affaires, handschriften, spionnes en piramides

Handschrift Mariken

Deze week waren er verschillende berichten over historische vrouwen in het nieuws. Een kleine samenvatting:

Met het verschijnen van een boek over Juliana en Bernhard door historicus Cees Fasseur is de Greet Hofmans-affaire weer volop in het nieuws. Het boek werpt nieuw licht op de zaak.

In een negentiende-eeuws handschrift uit Oost-Turkije, geschonken aan het Instituut voor Oosters Christendom van de Radboud Universiteit Nijmegen, ontdekte prof. Herman Teule vorig jaar iets opmerkelijks: een Arabische vertaling van het zestiende-eeuwse verhaal Mariken van Nieumeghen. Hoe kwam Mariken in driehonderd jaar van Antwerpen in Oost-Turkije terecht, in een stadje 'bijna aan het einde van de wereld'? Een verslag van een wetenschappelijke speurtocht kun je vinden op deze pagina over het handschrift.

In Egypte werd bekend gemaakt dat er een nieuwe (de 118e) piramide is ontdekt. De piramide is ongeveer 4300 jaar oud en staat in Saqqara. De piramide was waarschijnlijk de begraafplaats van koningin Sesheshet. Zij was de moeder van koning Teti, stichter van de laatste dynastie van het Oude Koninkrijk van Egypte.

Tot slot bracht de AIVD deze week een waarschuwing uit, vooral bedoeld voor zakenlieden, regeringsfunctionarissen en wetenschappers: pas op voor spionnes. Charmante dames zouden nog steeds uitzijn op het vinden van geheime informatie. Wij besteeden als eens aandacht aan deze dames, lees hier meer over spionnes.

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Vijf aanraders op bol.com

• 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis vertelt de verhalen van 1001 boeiende vrouwen, samengesteld door Els Kloek
• Femina. Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen (via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt) door Janina Ramirez
• De hoogste tijd. Een eeuw vrouwenkiesrecht, hoe en door wie kwam dat tot stand?
• De heks van Limbricht, door Susan Smit over een eigenzinnige vrouw die in 1674 van hekserij beschuldigd werd
• Herinneringen van Aletta Jacobs, een strijdbare vrouw in haar eigen woorden