Vrouwengeschiedenis per week

Week 6
4 februari - 10 februari 2008

Gestolen kinderen

Molly en Daisy Craig in 2002

Op woensdag 13 februari zal de Australische premier Kevin Rudd namens regering en parlement zijn excuses aanbieden aan de 'gestolen generatie'. Een generatie kinderen van aboriginals die door de Australische regering bij hun ouders vandaan werd gehaald. Dit gebeurde zonder medewerking of toesteming van de ouders. Eigenlijk moeten we zelfs spreken van gestolen generaties, want meerdere generaties kinderen werden zo van hun familie gescheiden.
De regering was van mening dat deze kinderen beter af waren in blanke pleeggezinnen en opvanghuizen, zeker wanneer een van de ouders van het kind blank was. Waarschijnlijk werden op deze manier 100.000 kinderen tussen 1910 en 1970 bij hun ouders weggehaald. Behalve excuses worden er nu voor het eerst ook schadevergoedingen toegekend aan deze gestolen generatie.
Over drie van deze gestolen kinderen, Molly, Gracie and Daisy Craig, is in 2002 een film gemaakt met de titel Rabbit-Proof Fence. De film vertelt het waar gebeurde verhaal van de drie zusjes, die in 1931 met geweld bij hun familie vandaan werden gehaald in het West Australische Jigalong. De film is gebaseerd op het boek van de dochter van Daisy, Doris Pilkington Garimara. Aan het einde van de film zien we Molly en Daisy Craig (zie foto) en vertelt de voice-over wat er van hen en hun kinderen is terechtgekomen.

Site met uitleg over de geschiedenis van de Gestolen Generatie
Interview met Doris Pilkington Garimara, de schrijfster van Rabbit-Proof Fence
Over de film Rabbit-Proof Fence
Interview met de regisseur van Rabbit-Proof Fence, Phillip Noyce
Het Aboriginal Art Museum laat een deel van de aboriginal cultuur zien

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links