Vrouwengeschiedenis per week

Week 9
25 februari - 2 maart 2008

Maria Sibylla Merian en haar dochters

Maria Sibylla Merian

In Museum Het Rembrandthuis is een tentoonstelling te zien over het werk van Maria Sibylla Merian en haar dochters. Maria was tekenaar van planten en vlinders en is met haar werk wereldberoemd geworden.

Merian werd in 1647 in Frankfurt geboren. Haar vader was een Zwitserse kunstenaar, ze had een Nederlandse moeder. Merian woonde op verschillende plaatsen in Europa: Frankfurt, Nurnberg, het Friese Wieuwerd en Amsterdam.
Ze beschikte over een grote kennis van bloemen en planten, die ze gebruikte om de onderwerpen van haar kunst met uiterste precisie weer te geven. Kunst en wetenschap liggen in haar werk dicht bij elkaar. Maria wordt daarom niet alleen gezien als groot kunstenaar, maar ook als de eerste vrouwelijke entomoloog (insectenkenner).
Om haar tekeningen te kunnen maken reisde ze veel, onder andere naar Suriname in 1699. Daarnaast was ze ook nog eens zelfstandig ondernemer, ze had samen met haar dochters een uitgeverij en drukkerij van boeken en prenten. In 1705 verscheen bij deze uitgeverij het standaardwerk Metamorphosis Insectorem Surinamensium waarin de tekeningen die Maria Merian in Suriname maakte gebundeld werden.
Haar werk werd onder andere gekocht door tsaar Peter de Grote en Pieter Teyler van der Hulst van het Teylersmuseum.

Foto: portret van Maria Sybilla Merian door Maler de Bâle. Op de achtergrond een kaart van Suriname, voor haar liggen vlinders en schelpen.

De site bij de tentoonstelling geeft veel informatie over Maria Merian
Maria Merian in het Digitaal Vrouwenlexicon, met veel bronnen en literatuur
Dorothea Maria Graff, Merian's dochter, is ook beroemd bloemen en insectenschilderes geworden
Werk van Maria is als poster via internet te koop
De Koninklijke Bibliotheek heeft een kleine webexpositie aan het Rupsenboek van Merian gewijd
In het kunstenaressenmuseum is werk van Merian te zien

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links