Vrouwengeschiedenis per week

Week 15
6 april 2009 - 12 april 2009

Margaret en Gwen Davies en het impressionisme

Maragaret Davies Gwen Davies

Wie van het impressionisme houdt moet zeker eens een bezoek brengen aan het National Museum Wales. Daar hangt de kunstcollectie van de zussen Margaret (1884-1963) en Gwen (1882-1951) Davies.

Beide zussen hadden een voorliefde voor het impressionisme en ze begonnen al vroeg met het verzamelen van schilderijen in deze stijl. Ze deden dit nog voordat het impressionisme door andere verzamelaars en musea serieus werd genomen. In 1908 kocht Margaret het eerste schilderij. Vijf jaar later was de collectie al groot genoeg voor een tentoonstelling in Wales, de streek waar ze woonden. Uiteindelijk kochten de zussen 260 schilderijen. In de collectie zijn schilderijen te vinden van beroemde schilders als Corot, Millet, Cézanne, Monet, Renoir en Van Gogh.
Ook andere kunsten kregen aandacht van de zussen. In 1921 kochten ze het landgoed Gregynog dat het een centrum voor kunsten werd. Er kwam een festival voor poëzie en muziek, een uitgeverij die speciale uitgaven van boeken deed en er werden talloze conferenties georganiseerd op het landgoed. Daarnaast deden de zussen Davies ook in financieel opzicht veel voor de kunsten door middel van schenkingen en beurzen.

Meer weten?
Meer over Margeret en Gwen Davies
De site van het National Museum Wales over de zussen, met podcast en quiz
Over het Gregynog-festival en de geschiedenis daarvan
Momenteel is de collectie te zien in Amerika

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links