Vrouwengeschiedenis per week

Week 16
13 april 2009 - 19 april 2009

Gedichten over Good Queen Mary Stuart

Mary Stuart op haar sterfbed

In de geschiedenis komen drie vrouwen voor die Maria Stuart heten:
- Maria I van Schotland, ook wel Mary, Queen of Scots genoemd. Zij leefde van 1542 tot 1587 en is onderwerp van het toneelstuk.
- Dan is er Maria Henrietta Stuart (1631-1660), de oudste dochter van Karel I van Engeland, die gehuwd was met de Nederlandse Stadhouder Willem II.
- En tot slot Maria II van Engeland , de dochter van koning Jacobus II van Engeland, die weer gehuwd was met de Nederlandse Stadhouder Willem III. Zij leefde van 1662-1694.
Deze laatste Maria Stuart, trouwde in 1677 op politieke redenen met Stadhouder Willem III, die 1688 koning van Engeland werd. Omdat Willem niet aanwezig kon zijn regeerde Mary van 1690 tot haar dood in 1694 over Engeland. Tijdens deze regering stond ze bekend als vroom en barmhartig vorstin, daarom werd haar bijnaam Good Queen Mary .
Mary's reputatie komt terug in de grote hoeveelheid gedichten die werd geschreven naar haar overlijden in 1695. Er verschenen tientallen gedichten, minstens zeven daarvan werden door vrouwen geschreven. Dit was voor die tijd vrij uitzonderlijk, omdat vrouwen zich normaal niet op het terrein van de politiek begaven.
Onderstreepten deze vrouwelijke dichters nu andere eigenschappen van Mary dan de mannelijke dichters? En hoe deden ze dat? Lees meer hierover in de nieuwe Historica. Daarin legt Nina Geerdink uit wat de verschillen tussen de gedichten van mannen en vrouwen over Mary zijn.

Meer weten?
In Historica 2009-1 staat het artikel 'Rouw om een 'cieraat grooter vrouwen''
Meer over Mary Stuart in het Digitaal Vrouwenlexicon
Een boek over het leven van Mary is digitaal beschikbaar in Google Books

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links