Vrouwengeschiedenis per week

Week 3
12 januari 2009 - 18 januari 2009

Vrouwen in de Elfstedentocht

Janna van der Weg

Op 15 januari 1909 werd de vereniging De Friese Elfsteden opgericht, de organisatie achter de Elfstedentocht. Er hebben altijd vrouwen meegereden in deze legendarische tocht maar aanvankelijk was er geen aparte wedstrijd voor hen. Er was dus geen prijs voor de vrouwen die als eerste over de streep kwamen. Vanaf 1985 mochten vrouwen meerijden in de mannenwedstrijd en sinds 1995 rijden vrouwen een eigen wedstrijd.

Voor 1995 waren er twee vrouwen die meermalen als eerste vrouw in de toertocht finishten: Sjoerdsje Faber en Wobkje Kooistra. In 1985 finishte Lenie van der Hoorn-Langelaan als eerste vrouw in de mannenwedstrijd. Daarna staat Klasina Seinstra als eerste winnares genoteerd, ze kwam in 1997 als eerste over de streep in de vrouwenwedstrijd (dit was de eerste tocht na 1995).

De allereerste vrouw die meedeed was Jikke Gaastra. In 1912 ontving ze al eerste vrouw het Elfstedenkruisje hoewel ze zes minuten te laat binnenkwam. De eerste vrouw die de tocht helemaal uitreed was Janna van der Weg in 1917 (op de foto met de schaatsen waarop ze de tocht reed).

Meer weten?
Korte biografie van Klasina Seinstra in Wikipedia
Meer over de officiële vrouwenwedstrijd van de Elfstedentocht
Over Sjoerdsje Faber en Wopke Kooistra
Over de eerste vrouwen die meededen aan de Elfstedentocht
Meer over vrouwen in de Tocht

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links