Vrouwengeschiedenis per week

Week 30
20 juli 2009 - 26 juli 2009

Zomerspecial Vrouwen en de Oriënt 3
Mary Bird

Het is weer zomer, voor veel mensen de tijd om op vakantie te gaan. Ook in vroeger tijden trokken mensen er al op uit om hun zinnen te verzetten. De geschiedenis kent een aantal vrouwen die legendarisch zijn geworden door hun reizen. Ze trokken lang voordat dat gangbaar werd in hun eentje de wijde wereld in. In deze zomerspecial daarom aandacht voor vier van deze vrouwen. Alle vier werden zij getrokken door de magie van het oosten.

Mary Bird


Mary Bird (1859-1914) reisde ook naar het Oosten, maar om hele andere redenen dan Hester Stanhope of Mary Wortley Montagu. Mary had als kind al besloten dat ze missionaris wilde worden, waarschijnlijk geïnspireerd door verhalen van een vriend van haar vader die als missionaris werkte. Haar reden om naar het oosten te reizen was dus religieus. Hoewel de avontuurlijke reizen van Isabella Bird, een nicht van Mary's vader, ongetwijfeld ook van grote invloed zijn geweest.
Mary's vader was dominee en had zijn dochter thuis opgeleid. Ze wilde graag in het buitenland werken en sloot zich daarom in 1891 aan bij de Church Missionary Society. Als voorbereiding op haar missie volgde ze enkele maanden een opleiding voor het begeleiden van vrouwen, een taak die ze ook tijdens haar missie wilde gaan uitvoeren. In datzelfde jaar kreeg ze een missiepost toegewezen in Perzië, het huidige Iran. Om haar post te bereiken maakte ze naar verluidt helemaal alleen een reis van 800 kilometer door de woestijn om haar missiepost te bereiken. Van 1891 tot 1897 werkte ze daar in de plaatsen Julfa en Isfahan.
Dankzij het kleine beetje medische kennis dat ze had kreeg ze al snel een reputatie als dokter, en met de beperkte middelen die ze had probeerde ze zo goed mogelijk de mensen te helpen. Ze opende een medische post voor moslimvrouwen in de bazaar van Isfahan. Het feit dat ze christelijk en (ongesluierde) vrouw was zorgde voor veel tegenwerking. De mullahs in de moskee riepen op haar tegen te werken en probeerden zelfs haar post te barricaderen. Met hulp van haar patiënten werd dit voorkomen. Door stug vol te houden werd ze langzaam toch geaccepteerd. In 1897 werd Mary, of Maryan Khanum zoals ze werd genoemd, afgelost door de arts Emmeline Stuart.
Mary keerde terug naar Engeland maar van 1899 tot 1904 werkte ze weer in Perzië. Van 1904 tot 1911 zorgde ze in Engeland voor haar zieke moeder, waarna ze tot haar dood in 1914 weer naar Perzië vertrok. Over haar werk schreef ze een boek, Persian women and Their Creed.

Meer weten?
Mary Bird was familie van Isabelle Bird, een andere legendarische reizigster (zie onderaan deze site).
Een boek over Mary Bird door Clara Rice (1916) is in zijn geheel via internet te lezen (in het engels). Het eerste hoofdstuk is een uitgebreidere biografie van Mary Bird.
Het boek Persian women and Their Creed door Mary Bird is via internet te lezen/downloaden
Overzicht van afbeeldingen van Perzische vrouwen in de negentiende eeuw

Naar de volgende reizigster >>>

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links