Vrouwengeschiedenis per week

Week 31
27 juli 2009 - 2 augustus 2009

Zomerspecial Vrouwen en de Oriënt 4
Isabelle Eberhardt

Het is weer zomer, voor veel mensen de tijd om op vakantie te gaan. Ook in vroeger tijden trokken mensen er al op uit om hun zinnen te verzetten. De geschiedenis kent een aantal vrouwen die legendarisch zijn geworden door hun reizen. Ze trokken lang voordat dat gangbaar werd in hun eentje de wijde wereld in. In deze zomerspecial daarom aandacht voor vier van deze vrouwen. Alle vier werden zij getrokken door de magie van het oosten.

Isabelle Eberhardt


Isabelle Eberhardt had een nogal ongebruikelijke jeugd en werd een nogal ongebruikelijke vrouw. Isabelle werd geboren in Genève in 1877 en was een buitenechtelijk kind. Haar moeder had samen met haar drie kinderen haar echtgenoot in Rusland verlaten om in Geneve te gaan samenwonen met de huisonderwijzer, de voormalig priester Alexander Trophimowsky. Uit deze relatie werd Isabelle geboren, hoewel het niet helemaal zeker is dat hij haar vader was.
Isabelle ging niet naar school maar werd thuis opgeleid door Trophimowsky. Hij leert haar zes talen, waaronder het klassieke arabisch. Al tijdens haar jeugd in Genève raakt Isabelle hierdoor geïnteresseerd in de wereld van de Islam.
In 1897 vertrekt ze voor het eerst met haar moeder naar Algerije. Zowel moeder als dochter bekeren zich daar tot de Islam. Het was hun bedoeling zich daar te vestigen maar volkomen onverwacht overlijdt Isabelle's moeder. Isabelle keert even terug naar Europa maar twee jaar later verbreekt ze alle banden met haar familie en vertrekt voorgoed naar Afrika.
Net als ze thuis al deed, kleed Isabelle zich daar regelmatig als man. Hierdoor is ze in staat onbegeleid lange tochten te maken. Van deze tochten doet ze verslag in haar dagboeken, maar ze schreef ook verschillende boeken en artikelen voor kranten als verslaggever.
In 1904 komt Isabelle om het leven tijdens een onverwachte overstroming van een rivier in het plaatsje Aïn Sefra. In de resten van haar huis werden haar papieren gevonden, waronder haar dagboeken, die later in druk zijn verschenen.

Uit haar geschriften blijkt dat Isabelle een geheel eigen kijk op de wereld had. Interessant is dat ook nu nog mensen moeite lijken te hebben Isabelle te plaatsen. Ze wordt steeds weer ander getypeerd: ontdekkingsreiziger, journalist, crossdresser, of schrijfster. Kortom een boeiende vrouw die zich niet in een hokje laat stoppen.

Meer weten?
Uitgebreidere biografie van Isabelle
Er is in 1991 een film gemaakt over Isabelle
Biografisch filmpje over Isabelle op Youtube
Bespreking van het werk van Isabelle Eberhardt
Fotoserie over Aïn Sefra, met onder andere Isabelle's graf

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links