Vrouwengeschiedenis per week

Week 38
14 september 2009 - 20 september 2009

Annie Bos: Nederlands eerste filmster

Annie Bos


Van 23 september tot en met 2 oktober vindt in Utrecht weer het Filmfestival plaats. Onderdeel van het programma is de film Een Carmen van het Noorden (foto), een film uit 1919. De hoofdrol in deze film wordt gespeeld door Annie Bos, Nederlands eerste filmster.

Annie Bos (1886-1975) acteerde vanaf 1909 in het theater en maakte in 1913 haar filmdebuut in de film De levende ladder. Twee jaar later, na het verschijnen van de film Liefde waakt was ze al een filmdiva die door veel meisjes op handen werd gedragen. Haar acteertalent werd ook in het buitenland gewaardeerd en ze kreeg rollen aangeboden in Engeland en Amerika.

In 1920 werd Annie aan de kant gezet omdat ze te oud zou zijn om te acteren. Ze trouwde met een notaris en sloot haar acteercarrière af. Gelukkig voor ons wist filmhistoricus Geoffrey Donaldson, kenner van de Nederlandse stille film, Annie Bos over te halen haar levensverhaal te vertellen. Haar verhaal legde hij vast in het boek Of Joy and Sorrow: A Filmography of Dutch Silent Fiction, dat in 1997 verscheen als uitgave van het Film-museum (nog verkrijgbaar via de shop van het museum).

Wie Een Carmen van het Noorden wil zien kan op 27 september om 14.00 uur gaan kijken naar de film met begeleiding van live muziek. Kijk op de site van het filmfestival voor meer informatie.

Meer weten?
Meer over Annie Bos in Wikipedia
Annie Bos in het biografisch woordenboek (met literatuur)
De site van het filmfestival geeft meer informatie over Een Carmen van het Noorden
Jopie Koopman, een Nederlandse filmdiva uit de jaren dertig
Het Filmmuseum brengt regelmatig oude films op DVD uit zoals Het Geheim van Delft met Annie Bos.

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links