Vrouwengeschiedenis per week

Week 8
16 februari 2009 - 22 februari 2009

Het DES-hormoon

reclame voor het des-hormoon

Deze week werden de eerste uitnodigingen verstuurd voor het vaccinatieprogramma tegen het HPV-virus, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Het programma is bedoeld voor meisjes van 12 tot 16 jaar en is aanleiding voor veel discussie. Een van de strijdpunten in die discussie is dat het middel nog niet zo lang getest is en dat gevolgen op lange termijn niet bekend zijn. De geschiedenis van het DES-hormoon heeft laten zien wat de gevolgen van een slecht onderzocht medicijn kunnen zijn.

Het DES-hormoon werd tussen 1947 en 1976 voorgeschreven aan zwangere vrouwen om miskramen te voorkomen. Pas in de jaren zeventig bleek dat het middel dramatische gevolgen heeft: zowel de vrouwen die het middel gebruikt hebben als hun kinderen hebben te maken met misvormingen, vruchtbaarheidsproblemen en grotere risico's op kanker.
De werkzaamheid van DES tegen miskramen daarentegen was niet aangetoond, het middel was niet eens getest. Sterker nog, in 1953 was al bekend dat het middel niet werkte. Toch bleven artsen DES voorschrijven en werd het niet van de markt gehaald.

In Nederland zijn ruim honderdduizend vrouwen en mannen die te maken hebben met de gevolgen van dit medicijn. Uit onderzoek blijkt dat ook kleinzonen van DES-vrouwen grotere risico's op afwijkingen hebben.

Met deze geschiedenis is het achterhoofd is het dus niet zo vreemd dat velen reserves hebben bij het vaccineren van jonge meisjes. Op de website van het DES-centrum is informatie te vinden over de voors en tegens in deze discussie.

Meer weten?
Over DES en de ingrijpende gevolgen ervan
Pas in 2006 kregen DES-gebruiksters een schadevergoeding
Over de discussie rond de HPV vaccinatie

Naar jaaroverzicht    Naar de index

Meer blogs over vrouwengeschiedenis

: Gesponsorde links